A spanyol Nobel – Ámosz Oz kapta a Asztúria Hercege díjat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 28. Ámosz Oz izraeli írónak ítélte a zsűri a 2007-es Asztúria Hercege díjat, amelyet spanyol Nobel-díjként tartanak számon, és 1981 óta nyolc kategóriában osztanak ki, egyebek között a művészeti és a tudományos életben, a diplomáciában és a sportban kiemelkedő eredményt elért embereknek vagy csoportoknak.

  Ámosz Oz  
  Ámosz Oz  

Ámosz Oz – az indoklás szerint – nemcsak regény- és esszéírói munkásságáért érdemelte ki a kitüntetést, hanem azért is, mert izraeli értelmiségiként sokat tett az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásáért.

Ámosz Oz 68 éves, Jeruzsálemben született 1934-ben bevándorolt litván-ukrán zsidó családban. Aradon, a Negev sivatagi városban él és Beer Seván, a Ben-Gurion egyetemen irodalmat tanít.

A Peace Now (Békét most) nevű mozgalom alapítójaként részt vett palesztin vezetők és baloldali izraeli értelmiségiek titkos találkozóin, s a kétéves tárgyalássorozat eredményeként, 2003-ban megszületett a Genovai Kezdeményezés, amely a gázai és a ciszjordániai zsidó telepek kiürítésének a terve.

Egyik publicisztikájában azt írta, hogy „a gázai küzdelem nem a telepesek és a hadsereg, hanem az egyház és az állam küzdelme volt. Ez a küzdelem néhány országban évszázadokkal ezelőtt eldőlt, máshol, például a muzulmán világban el sem kezdődött.”

Az Asztúria Hercege díjat Fülöp spanyol trónörökös ünnepélyes keretek között adja át októberben Oviedóban, Asztúria tartomány székhelyén. A díjjal 50 ezer euró (csaknem 12,5 millió forint), egy Joan Miró szobor és diploma jár. Tavaly a kitüntetést Paul Auster amerikai író kapta meg.

Az Asztúria Hercege díjban korábban részesült már Helmut Kohl, Hans-Dietrich Genscher, Günter Grass, Hans-Magnus Enzensberger, Mario Vargas Llosa és Jürgen Habermas, valamint Nelson Mandela és Mihail Gorbacsov.

Ámosz Oz több könyve magyarul is olvasható, például a három kisregényt tartalmazó A gonosz tanács hegye című, a Fekete doboz, amely levélregény és a Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi regény, amely Izrael Állam története is, minden idők legnagyobb izraeli könyvsikere. A könyv magyarul 2006-ban jelent meg az Európa Kiadó gondozásában.

(Forrás: MTI, Litera)

[popup][/popup]