A Sólyom-per emlékezete – „Az antifasizmus nem zsidó vagy baloldali ügy”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 20. A Sólyom-perben 1950-ben kivégzett hét katonatiszt sírjánál tartott megemlékezést a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete vasárnap a Farkasréti temetőben.

Sólyom László, Illy Gusztáv, Pórffy György, Beleznay István, Révay Kálmán, Merényi Gusztáv, Lőrincz Sándor Horthy hadseregének tisztjei voltak, amikor fegyveres ellenállást szerveztek a nyilas hatalomátvétellel szemben. „Az antifasizmus nem zsidó vagy baloldali ügy, hanem minden jóérzésű emberé – ezt is üzeni hajdani helytállásuk. Ezt az üzenetet nem lehet említés nélkül hagyni, amikor egy szélsőjobboldali párt fekete ruhás gárdáját készül felavatni” – mondta Donáth Ferenc, a társaság budapesti elnöke a rendezvényen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a múlt héten bejelentette: posztumusz kitüntetést adna a Sólyom-perben kivégzett hét katonatisztnek és emléknappá tenné kivégzésük napját, augusztus 19-ét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezetésével emlékbizottság alakult azzal a céllal, hogy méltó emléket állítson a koholt vádak alapján kivégzett mártíroknak. Az emlékbizottság augusztus 19-i alakuló ülésén döntés született arról, hogy a bizottság szeptember 15-ig, civil szervezetek képviselőit és történész szakértőket bevonva, megvizsgálja a kivégzettek előléptetésének, elismerésének, valamint emlékük méltó ápolásának lehetőségeit.

A Rákosi-rendszer koncepciós perében elítélt mártír katonatiszteket koholt vádak alapján 1950. augusztus 19-én végezték ki. A hét vértanút 1956-ban katonai tiszteletadás mellett újratemették, rehabilitációjuk és rendfokozatuk visszaállítása 1990-ben megtörtént.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]