A Rumbach utcai zsinagóga újra a zsidó közösségé

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

A Rumbach utcai zsinagóga újra a zsidó közösségé

November 19-én fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amelynek keretében az ÁFV Rt. tulajdonában lévő Rumbach ut­cai zsinagógát a zsidó hitközség tulajdonába adják. Cserében a hitközség lemondott a kanadai nagykövetségnek otthont adó in­gatlanról, melyet az egyházi tulajdonrendezés keretében kapott volna vissza 2011-ig. A lapunkat a hírről tájékoztató Tordai Pé­ter Mazsihisz elnök reményének adott hangot, hogy a telekköny­vi bejegyzés – amely gyakran évekig húzódik – ezúttal február­ban már rendeződik.

Tordai elképzelése szerint a visszakapott épületet felújítás után „a hitélet és a túrizmus szolgálatába állítanák”. Ennek keretében a zsinagóga egykori imatermének közepén kialakítanának egy ki­sebb (150 fős) helyiséget hitéleti célokra, az ezt övező szélesebb koncentrikus körben pedig múzeumot rendeznének be, mely a zsidó ünnepeket mutatná be az érdeklődőknek. Az épületben ké­tezer négyzetméternyi irodahelyiség is található, amelyben az összes alternatív zsidó szervezet irodái elférnének. Helyet kapna az épületben még egy kávéház is, ily módon a Rumbach a pesti zsidónegyedben kialakítandó turizmus központja lenne. Buda­pest pedig a közép-európai zsidó turizmus egyik oszlopa – Bécs, Prága és Krakkó mellett. „Ötven éve ez lenne az első eset, hogy nem bezárunk vagy eladunk, hanem visszaszerzünk és felújítunk egy zsinagógát” – mondta a Mazsihisz elnöke, aki utalt arra, hogy az 1989 előtti hitközségi vezetés számos zsinagógát adott el.

Tordai szerint már irreálisak azok az elképzelések, amelyek szerint a Rumbachban kéne kialakítani a holocaust-múzeumot – ez ugyanis azt jelentené, hogy elölről kellene kezdeni a tervezők, kivitelezők versenyeztetését, ami ismét évekig tartana.

Címkék:2003-02

[popup][/popup]