A római pápa ismét zsinagógába megy!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. április 03. Ismét ellátogat egy zsinagógába a római katolikus egyházfő, ezúttal New Yorkban, két hét múlva esedékes tengerentúli látogatása során – közölték amerikai püspökök csütörtökön.

XVI. Benedek pápaként másodízben teszi tiszteletét zsinagógában, amikor rövid időre fölkeresi a manhattani Park East zsinagógát. Az intézmény élén 1962 óta Arthur Schneier főrabbi áll. A világszerte a vallásszabadságot és türelmet hirdető 78 éves rabbi Budapesten vészelte át a holokausztot, máig őrzi svájci védlevelét, 1947-ben emigrált az Egyesült Államokba.

“Ezzel a személyes, magánjellegű látogatással, amely nem része a hivatalos programnak, Őszentsége jókívánságait kívánja kifejezni a pészachra készülő helyi zsidó közösségnek” – mondta David Malloy, az amerikai katolikus püspöki konferencia főtitkára. A pészach április 19-én kezdődik, a pápa egy nappal előtte látogat a zsinagógába.

Az egyházfő első amerikai útjának hírét, amelyet az amerikai püspöki konferencia már korábban bejelentett, a Vatikán február elején erősítette meg. A pápa Washingtonban és New Yorkban tesz látogatást április 15. és 20. között.

A csütörtöki közlés szerint XVI. Benedek az ENSZ székhelyére is ellátogat, ahol több találkozót bonyolít le. Washingtonban több egyház vezetőivel folytat megbeszéléseket, George Bush elnök a Fehér Házban fogadja. A pápa nagy tömeg előtt fog misét bemutatni a washingtoni Nationals és a New York-i Yankees baseballcsapat stadionjában.

A pápa első ízben 2005-ben, első külföldi útján látogatott el egy zsinagógába, a németországi Kölnben. Joseph Ratzinger az amerikai vizit alatt fogja ünnepelni 81. születésnapját, egyben egyházfővé választásának harmadik évfordulóját.

[popup][/popup]