A rabbi pénteken sokáig aludt

Írta: - i -I - Rovat: Archívum, Irodalom

 és – amit pedig eddig el nem mu­lasztott – a minyére sem ment el.

Történt ez napjainkban az USA Barnard’s Crossing városában, ahol 300 zsidó család él, s az előző vasár­napon a hitközség elnöksége elha­lasztotta a döntést papja újraválasz­tásáról vagy elcsapásáról. Valószínű­leg az utóbbira kerülne sor, mert életvitelében nem hasonult híveihez. Azok olyan rabbit kívánnak, aki, mint ők maguk, már öltözködésében is a polgári kiegyensúlyozottságot árasztja, partikra jár, ezzel szemben Daniel Small csak a könyveket búj­ja. Felesége, Miriam, bár reggelente ápoltan indítja útra, néhány óra múlva már elhanyagolt ember be­nyomását kelti. Pénteken azonban az elbocsátás fenyegetettségénél is nagyobb baj zúdult rá. A zsinagóga parkolójában álló kocsijában hajnal­ban egy női táskát találtak, annak tulajdonosát pedig meggyilkolták …

Ilyen krimit nem olvastam még. Az első számú gyanúsított egy rab­bi, a második számú pedig egy köztiszteletben álló ugyancsak zsidó autókereskedő. Az adja a könyv ér­dekességét, hogy jó bűnügyi regény­hez illően nemcsak váratlan fordu­latokkal teli, hanem mert történetét reális környezetbe helyezi, betekin­tést ad egy kisváros életébe. így szerzünk tudomást civakodásról és összetartásról, a liberális és demok­ratikus környezetben is az elkülönü­lésről, a feltámadó antiszemitizmus­ról, s mi több, bár csak kocsmai ivászaton, elhangzó vérvádról is. A kocsmázók mellett feltűnnek a józa­nul gondolkodók, elsősorban a rend­őrfőnök, aki nem osztja a zsidókkal szembeni bizalmatlanságot, ő, a gondolkodásában és szívében tiszta jelni, aki hosszú beszélgetéseket folytat a rabbival, aki sokat kérdez és nemcsak a nyomozás érdekében. A válaszokból pedig az olvasó is fel­világosítást kap a zsidó vallás lé­nyegéről, a rabbik szerepéről.

A könyv akkor is izgalmas olvas­mány, ha elárulom, nem a mi embe­rünk a tettes, sőt az ő okoskodása segíti a bűnös leleplezését.

(Наrrа Kamelman: A rabbi pénteken sokáig aludt. Kabala Kft.)

– i –I

Címkék:1990-11

[popup][/popup]