A Piaf és a Titok a francia César-díj nagy esélyesei

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2008. február 22. Olivier Dahan filmje Edit Piaf életéről és Claude Millernek egy zsidó család drámáját feldolgozó Titok című filmje egyaránt 11 kategóriában kapott jelölést a francia Oscar-díjnak számító César-díjra, amelyet péntek este osztanak ki a párizsi Théatre de Chatelet-ban.

A francia sanzon nagyasszonyáról készült melodrámában nyújtott alakításáért az Arany Glóbusz-díjas főszereplő, Marion Cotillard a díjkiosztó után egyenesen Hollywoodba repül, ahol vasárnap az Oscar-díj kiosztásán is az egyik legnagyobb esélyesnek számít.

A francia-angol-cseh koprodukcióban készült Piaf mellett – amelyet eddig több mint 4 millióan láttak a világban – a legjobb filmért versenyez még az Arany Glóbusz-díjas és cannes-i legjobb rendezés díját elnyert Julien Schnabel Szkafander és pillangó című alkotása (7 jelölés), Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud Persépolis című fekete-fehér rajzfilmje (6 jelölés), valamint Abdellatif Kechiche A kuszkusz titka című alkotása (5 jelölés) és a Titok (11 jelölés).

A legjobb külföldi filmek versenyében három olyan alkotás is jelölést kapott, amely a tavaly cannes-i filmfesztiválon már megmérettetett: a román Cristian Mungiu Arany Pálma-díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmdrámája, a török Fatih Akin Auf der andere seite (A másik oldalon) című filmje, valamint az amerikai James Gray Az éjszaka urai című thrillerje. Versenyben van még az Oscar-díjas A mások élete Florian Henckel von Donnersmarck rendezésében és David Cronenberg Keleti ígéretek című filmje.

A női alakítás díjára Marion Cotillard mellett jelölést kapott Isabelle Carré, Cécile de France, Marina Fois és Catherine Frot, a legjobb férfi alakításért járó Césart pedig Mathieu Amalric, Michel Blanc, Jean-Pierre Darroussin, Vincent Lindon vagy Jean-Pierre Marielle kaphatja meg.

Legjobb rendezőnek jelölte a francia filmes szakma 3500 képviselője Olivier Dahant, Abdellatif Kechiche-t, Claude Millert, Julian Schnabelt és André Téchinét.

A 33. César-díjkiosztó szórakoztatónak ígérkezik Jean Rochefort színész elnökletével, aki ígértet tett arra, hogy jó kedvet varázsol a francia film legnagyobb ünnepére és ügyelni fog arra, hogy ne húzódjanak el a díjak átvételékor a “köszönőlitániák”. Független filmes szervezetek ugyanakkor jelezték, hogy a filmes támogatások várható csökkentése ellen tiltakozni kívánnak a díjkiosztón, s kétszáz francia független mozi tiltakozásul pénteken zárva tart.

A tavalyi díjkiosztón az öt kategóriában díjat nyert Lady Chatterley rendezője, Pascale Ferran a César-díj átvételekor tapsvihartól kísérve fogalmazta meg a francia filmgyártás támogatási rendszerének megerősítésére vonatkozó szakmai követeléseket.

[popup][/popup]