A palesztinok belemennének a területcserébe

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kitekintő

2007. október 11. Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap kijelentette, hogy hajlandó területcsere-megállapodást kötni Izraellel. A Hamasz a megbékélésért cserében feladná a Gáza-övezetet.

A palesztin elnök nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Izrael egy békemegállapodás keretében megtarthatná az általa illegálisan felépített ciszjordániai telepeket, cserébe hasonló nagyságú és minőségű, az 1967. előtti határokon belül fekvő területekért.

Abbász ragaszkodik ahhoz, hogy a leendő palesztin állam nem lehet kisebb, mint jelenleg a Nyugati Part és Gáza együttesen, vagyis 6205 négyzetkilométer. A kicserélendő területek nagysága sem haladhatná meg ennek a 2,5%-át, mivel a telepek körülbelül ennyit foglalnak el.

Tel-Aviv azonban más véleményen van. Ehud Olmert miniszterelnök a Nyugati Part 10-13%-át csatolná Izraelhez, hogy a telepeket köré egy biztonsági zóna vehesse körül. Cserébe ugyanekkora területeket kapnának a palesztinok a Negev-sivatagból. Ez viszont az utóbbiak számár elfogadhatatlan, hiszen a zsidó állam terméketlen, vízforrások nélküli területeket ajánl fel kiváló minőségű mezőgazdasági vidékért cserében.

Felmerült még az a lehetőség, hogy a területek minőségbeli különbségét azzal kompenzálnák, hogy Izrael átadna a palesztin államnak egy vékony területsávot, mely összekötné Ciszjordániát Gázával.

Mindkét fél szeretné az álláspontokat közelíteni a jövő hónapra tervezett annapolis-i Közel-Kelet békekonferenciáig. Azonban csekély a valószínűsége, hogy alig egy-másfél hónapon belül bármiben is közös nevezőre jutnának.

A Hamasz

A Gáza övezetet uraló Hamasz-kormány miniszterelnöke, Iszmáil Hanija lehetőséget lát arra, hogy szervezete feladja az idén nyáron elfoglalt Gáza övezetet, ha sikerül megbékélést tető alá hozniuk a Fatahhal. Az iszlámisták azt a javaslatot tették, hogy riválisaik üljanek le velük tárgyalni a békéről valamelyik arab fővárosban. Mahmúd Abbász azonban bármilyen dialógus előfeltételéül szabja Gáza átadását az általa vezetett palesztin hatóságoknak.

A Hamasz többször is hangsúlyozta, hogy az ellentétben a Fatah vádjaival, soha nem tervezték egy elszeparált entitás kialakítását a palesztin területeken belül. Gázai uralmukat csupán ideiglenesnek tekintik.

[popup][/popup]