A nyilvánvaló és a rejtett

Írta: (Peresztegi Ágnes) - Rovat: Archívum

A nyilvánvaló és a rejtett

Purimkor ünnepeljük Eszter királyné bá­tor és eszes tervét, amellyel megmentet­te a zsidók életét Perzsiában. Purim a jel­mezöltés, a Megila-olvasás ideje, amikor mindenki háromszor olvassa el vagy hall­gatja meg Eszter, Mordeháj, Ahasvéms és Hámán történetét. Misloah manotot, ételajándékot küldünk barátainknak, és elkezdünk cedakát (adományt) félretenni azok számára, akik egyébként nem tud­nák megvenni a Pészahra valókat.

A purimi történet a nyilvánvaló és a rejtett dolgok játéka. Eszter eltitkolta Ahasvérus király elől zsidó származá­sát, s csak később, hogy megmentse népét, tárta fel előtte zsidó mivoltát. Hányszor rejtjük el mi is igazi valónkat, saját véleményünket mások elől, hogy befogadjanak, elfogadjanak minket? S vajon milyen áron?

Pulimkor még fagyosak a földek, de a felszín alatt ott az új hajtás, amely csak a megfelelő pillanatra vár, hogy a felszínre törjön. Mi is elgondolkodha­tunk azon, hogy mi az, amit nem me­rünk megmutatni önmagunkból. Ahogy élvezzük a purimi jelmezekben a játé­kot, úgy azt is tudnunk kell, hogy mikor bújjunk ki a maskara alól.

Peresztegi Ágnes

A Susan Berrin szerkesztette Celebrating the New Moon. A Rosh Chodes Anthotogy (Jason Aronson Inc., 1996, Northvale, NJ) alapján.

Címkék:1999-03

[popup][/popup]