A Newsweek a legbefolyásosabb amerikai rabbikról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. április 21. / Krisztina O’Brien

Tavaly a Newsweek amerikai magazin összegyűjtötte Amerika ötven legbefolyásosabb rabbijának a névsorát. A kicsit gonoszkodó, viccnek induló listából azonban komoly verseny és hagyomány lett.

A listát három gazdag, befolyásos médiamogul készítette: Gary Ginsberg a NewsCorp igazgatója, Michael Lynton a Sony Pictures igazgatótanácsának a tagja és Jay Sanderson a JTN igazgatója. A három férfi –akik amúgy nagy barátságban vannak – aggódtak némileg az amerikai zsidóság jövőéért, s kitaláltak egy rendszert, amely szerint besorolták Amerika rabbijait. A kritériumok a következők voltak:

• Ismert-e az illető országszerte/nemzetközi viszonylatban? (20 pont)
• Van politikai/társadalmi befolyása? (20 pont)
• Jelen van-e az illető a médiában? Közismert-e? (10 pont)
• Vezető szerepet tölt be abban a közösségben, ahova tartoznak? (10 pont)
• Vezetőknek tartja e őt a zsidóság, vagy kapcsolódik-e hozzá valamilyen zsidóságon belüli vallási áramlat? (10 pont)
• Mekkora közösséget vezet? (10 pont)
• A karrierje volt e valamilyen hatással a zsidóságra? (10 pont)
• Volt e valamilyen befolyása a zsidó közösségen kívüli világra a rabbivá válása alatt? (10 pont)

A lista a zsidó húsvéti ünnep, a Pészah előtt került napvilágra és kitalálói nem is gondolták, hogy hagyományt teremtenek. Blogok és internetes fórumok tucatjai tárgyalták az esetet, analizálták a kiválasztott rabbikat. És ugyan voltak, akik teljesen értelmetlennek titulálta a listát, a rabbik, akik a listán szerepeltek, számon tartották, hányadik helyen állnak és igen büszkék voltak magukra. Volt, aki sajtóközleményt is adott ki ezzel kapcsolatban vagy szimplán önreklámozásba kezdett. Aki pedig nem volt rajta, az vagy megsértődött, vagy úgy csinált, mint akit ez egyáltalán nem érdekel. A legnagyobb kritikát egyébként azért kapta a trió, mert Menachem Schneerson rabbi nem került a listára. A férfi ugyan már meghalt, azonban a Lubavitcher szekta a mai napig is messiásnak tartja.

A lista kritikusai egyébként két csoportra oszlottak. Az egyik csoport totálisan ellenezte, hogy Yehuda Berg, a Madonna által annyira népszerűsített Kabbalah Centrum megalkotója az előkelő negyedik helyen szerepelt. A másik kritika komolyabb és széleskörűbb volt, ez esetben a hozzászólóknak a kritériumokkal voltak problémái. Szerintük, ha valaki befolyásos, az nem jelent semmit. A zsidó vallás egy rabbit aszerint sorol be, hogy az mennyi pénzt gyűjt az egyháznak, mennyire tud bizonyos ügyeket a közvélemény elé tárni, mennyire tudja felhívni a figyelmet valamilyen fontos dologra, vagy hogy hány könyve jelent meg, mennyire ismert és hogyan szónokol a televízióban. Ezzel szemben ez a lista a vezető szerepet, az inspirációs képességet, a tanítást és a vigasznyújtást vette alapul.

A triónak nem volt ellenére a konstruktív kritika, ezért ebben az évben két listát bocsájtott a közvélemény elé. Az egyik, az eredeti befolyásos rabbik listájának egy újabb változata, a másik lista Amerika legjobb huszonöt rabbi szónokát foglalja össze. A szempontok homályosak, de mindent egybevéve azokat a kvalitásokat vizsgálták, amit egy rabbinak birtokolnia kell ahhoz, hogy a 21. századi amerikai zsidókat összetartsa. „A szónoki lista azokat a rabbikat hivatott megerősíteni, akik új és innovatív megoldásokkal próbálják reprezentálni, mit is jelent a zsidóság az új évezredben.” – mondta Sanderson a Newsweek-nek.

Amerikában a zsidóság, mint vallásos közösség, széthullóban van. Egy vallásokkal foglalkozó szervezet (Association of Religion Data Archives) szerint azoknak az embereknek a száma, akik zsidónak vallják magukat, a felére csökkent az elmúlt harminc évben. Ráadásul a megmaradt zsidók 60 százaléka csak egy évben egyszer megy el a zsinagógába.

Az „új hullámos” Sharon Brous rabbi mindkét listán szerepel és csak 34 éves. A csinos hölgy Los Angelesben alapított egy zsidó kongregációt négy évvel ezelőtt és a csoport ma már 370 családot foglal magába. Brous hitet tett a társadalmi igazságosság mellett és elvárja közössége minden tagjától, hogy az egyházon keresztül tartson kapcsolatot a közösséggel. Ez manifesztálódhat idő, pénz vagy kreatív energia formájában is, de mindenkinek részt kell vállalnia a közösségi életben. „Sok ember szeretne spirituális, vagy rituális okokból egy csoporthoz tartozni, de a hagyományoktól eltérő hozzáállást keresnek.” – mondta Brous rabbi a csoportjáról.

A kaballás Yehuda Berg egyébként ezen a második listán is rajta van, igaz, visszaszorult a 11. helyre, nem tudni miért, hiszen igazán halad a korral s él a kibővült kommunikációs lehetőségekkel; még saját blogja is van.

[popup][/popup]