A neonáci NPD párt “nevelő központot” kíván nyitni Rauenben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 31. Megdöbbenés Rauen, a Berlintől 80 kilométerre keletre fekvő kisváros térségében: a neonáci NPD párt “nevelő központot” kíván nyitni, saját szavai szerint a Waldorf iskolák mintájára, és senki sem tudja, hogyan lehetne megakadályozni a tervet – írja helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

Babette Ksink, egy hétéves mesztic kisfiú édesanyja azt mondja, hogy a hírtől “borsódzni kezdett a háta”. Az asszony a Rauennel szomszédos, Berlin és a lengyel határ között félúton lévő Fürstenwaldében, Brandeburg tartományban él, ahol a magas munkanélküliség és a jelentős orosz és lengyel bevándorlás következtében termékeny a talaj az NPD számára.

A gyerek ghánai származású apja attól való félelmében, hogy megtámadják, nem mer többé az utcán mutatkozni. “A fürstenwaldi állami iskolában fiam volt az egyedüli színesbőrű és csak +banánzabálónak+ csúfolták. Erre átvittem a raueni protestáns iskolába. Most pedig jön az NPD!” – magyarázza Babette Ksink.

  Andreas Molau  
  Andreas Molau  

Andreas Molau, a nyíltan idegengyűlölő, rasszista és antiszemita párt szövetségi vezetőségének egyik tagja minden feltűnést kerülve, egy svéd társaság közvetítésével megvásárolta a Gut Johannesberg nevű birtokot a városkában. Ez egy nagy, fehér- és téglafalú építmény egy húsz hektáros, a világtól elkerített gyümölcsösben.

A birtokot most már lánc és “Magántulajdon – tilos a belépés” feliratú táblák választják el annak az útnak a bejáratától, amely egy fekete rácshoz vezet, mögötte pedig egy őrzőkutya riasztja el igen hatékonyan a kíváncsiskodókat.

A ma 39 éves Molau nyolc éven át tanított történelmet és német nyelvet az északi Brunswickban egy Waldorf iskolában, amelynek sajátos pedagógiája Rudolf Steiner elméleteire alapozódó fizikai és művészeti tevékenységet hirdet, “a világra nyitottnak” nevezi magát. Ezt a módszert Ázsia, Dél-Afrika és Argentína mintegy ezer oktatási intézményében alkalmazzák.

Miután 2004-ben kinyilvánította neonáci politikai nézeteit, felmondtak Molaunak, aki azóta egyre magasabb tisztségeket tölt be az NPD hierarchiájában és jövőre a berlini politikai elit által betiltani szándékozott párt alsó-szászországi (Észak)  listavezetője lesz.

Rauenben, amelyre eddig a szépen karbantartott házacskák és kertek voltak a jellemzőek, a lakók az újságból értesültek arról, milyen sors vár a korábbi helyi diszkóra.

“Ez valóságos sokk számunkra. Nyugtalanok vagyunk, mert könnyű befolyásolni a fiatalokat” – mondja a kétgyermekes, 27 éves Martin.

“Az üzletet már megkötötték” – sajnálkozik a szélsőjobboldal elleni helyi csoportosulás koordinátora, Rainer Killisch. – De lehet ezután is tenni azért, hogy rámutassunk, milyen veszélyes ez az ember és az általa hirdetett eszmék.”

Andreas Molau, aki már írt egy életrajzot “Alfred Rosenberg, a nemzeti szocializmus ideológusa” címmel és egy másikat Göbbelsről, a náci propagandaminiszterről, augusztus elején levelet intézett Rauen lakosságához, hogy “megnyugtassa” az embereket.

Ebben kifejtette, hogy “képzési központot tervez a fiatalok és a felnőttek számára”, ahol “kulturális és művészeti, valamint politikai foglalkozásokat” tartanak majd. Erre, mint írta, azért van szükség, mert “azoknak, akik szeretik hazájukat és népüket, nem szabad hagyniuk, hogy felülről diktálják számukra, mit tegyenek”.

A Waldorf iskolák németországi szövetsége a maga részéről Molau kezdeményezését “katasztrofálisnak” tartja az iskoláról alkotott vélekedés szempontjából. A szövetség arra készül, hogy jogi úton lépjen fel a nevével való bármiféle visszaélés ellen.

“Csakhogy Molau sem hülye. Tudja, hogy amennyiben az egészségügyi előírásokat tiszteletben tartják, lényegében semmi nem akadályozhatja meg egy olyan intézmény megnyitásában, amelyet a Waldorf iskolák ‘ihletnek’ ” – mondja Anna Spangenberg, aki a brandenburgi belügyminisztérium keretében működő, a szélsőjobb ellen létrehozott irodát vezeti.

“Az NPD-nek már vannak a környéken választott képviselői és igen aktív. Fedelet keres magának Brandenburgban a 2008-as községtanácsi és a 2009-es tartományi választásokra. És ez talán Rauenben lesz” – idézi az AFP Anna Spangenberget.

(Forrás: MTI, www.nol.hu)

[popup][/popup]