A müncheni zsidó múzeum

Írta: K. K. - Rovat: Archívum, Történelem

A bajor főváros egyik lakóházának második emeletén találjuk. Igazgatója, dr. Richard Grimm, érdekes, mondhatnánk bizarr egyéniség, aki nemzsidó létére múzeummá avatta otthonát. Diákként ismerkedett meg dr. Lamm professzorral, a müncheni hitközség elnökével, aki magas kultúrájú, igen tevékeny személyiség volt. A professzor barátságát és bizalmát elnyerte a lelkes, tudásra szomjas fiatalember, sokat beszélgetett vele, Izraelbe is elvitte, végül maga mellé vette titkárnak. A közösen eltervezett zsidó múzeum megnyitását dr. Lamm már nem érhette meg…

Azóta gondosan előkészített kiállítások sora ad súlyt ennek a kis létesítménynek. Ezek egyike volt a város zsinagógáinak története, mert már 700 évvel ezelőtt is állt egy belőlük. Bemutatták annak a pompás templomnak a makettjét is, amelyet Hitler a többivel együtt leromboltatott 1938-ban a Kristallnachton, a kristályéjszakán.

A múzeum, amelyik különösen a kegytárgyakban gazdag és a változatos kiállítások sok látogatót vonzanak. Sokan rendszeresen felkeresik Grimm doktort okos, józan beszélgetésekre. “Meg kell ismernünk a történelmet – mondja a történész – a németség és a zsidóság 1500 évre visszanyúló közös múltját. És ehhez is hozzá akar segíteni ez a kis intézmény…”

A múzeum egyébként Münchenben, a Maximilianstrasse 36. szám alatt található.

K. K.

Címkék:1991-06

[popup][/popup]