A Moszad új vezetője

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Az izraeli titkosszolgálatot világszerte a Moszaddal (Le Modiju ve le Tafkidim Majuhadim, azaz Hírszerzés és Különle­ges Műveletek Intézete) azonosítják, és valóban, a leglátványosabb tetteket ez a szervezet hajtotta végre (például 1961-ben Eichmann argentínai elfogá­sa és Jeruzsálembe szállítása, az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt iz­raeli sportolók merénylőivel való leszá­molás), a katonai hírszerzést azonban az AMAN végzi, míg a belső elhárítás a Sábák feladata.

A nyáron nyugalomba vonult, erede­tileg nyelvész-történész Mose Savit hét­éves parancsnoksága alatt a szerveze­tet több kudarc is érte. Legsúlyosabb hiányosságának róják fel, hogy nem volt információja Kuvait iraki lerohanásának előkészületeiről – bár azt más országok kémszolgálata sem fedte fel. Annak ellenére, hogy Savit idején min­den szükséges technikai eszközzel el­látták a Moszadot, így már 1989-ben fellőtték Izrael első kémműholdját, az Ofek-1-et, nem ismerték a rakétakilövők helyét, illetve nem tudtak a mozgó kilövőkről. A mai napig kétséges, hogy van-e Szaddám Huszeinnek vegyi fegy­vere, bár a Moszad állítja, hogy Irak még öt-tíz évig képtelen kémiai háború­ra… Kudarcként tartják számon ügynö­kök lebukását, köztük azt a négyet, akik a ciprusi fővárosban, Nicosiában, az iráni követség építkezésén kőmű­vesként lehallgató-készüléket akartak a falakba beszerelni. Az új főnök, Dani Jatom tábornok eredeti képzettsége matematikus-fizikus-kibernetikus. Ka­tonaként egy elit egységben szolgált, több kommandó-akcióban vett részt, így például Lodban visszafoglalták a terroristák által eltérített Sabena repü­lőgépet, míg Bejrútban 12 repülőgépet robbantottak fel retorzióul egy eltérített El-Al-járatért.

Jatom katonai államtitkár volt Rabin és Peresz mellett, és annak a Savitnak lépett a helyére, akinek nézetei a pa­lesztinokkal és a szírekkel szembeni politikáról az övénél közelebb állnak a mai kormányhoz.

Címkék:1996-10

[popup][/popup]