A “megtorlatlan cigánybűnözés ellen” tüntettek Kecskeméten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 23. A demonstráción árpádsávos zászlók alatt antiszemita és rasszista szólamok hangzottak el

A Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) által, a “megtorlatlan cigánybűnözés ellen”, csütörtökön este Kecskeméten tartott demonstráción megközelítőleg százan vettek részt; a harsány szónoklatok ellenére a tüntetés másfél óra után békésen ért véget. A város főterén tartott demonstráción felszólalt Kakuk Attila, a MÖM elnöke, Bíber József, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, Szabó Sándor, a Magyar Nemzeti Front elnöke, valamint Kovács Géza, a MÖM tiszteletbeli elnöke.

A demonstrációnak kevés kecskeméti résztvevője volt, mindössze a Jobbik néhány helyi prominense jelent meg. A tüntetők között néhány tucat 18 év körüli fiatal is volt, többen árpádsávos zászlókat lengettek. A beszédek nem nélkülözték a rasszista és antiszemita szólamokat, szidták a liberálisokat, de jutott a szidalmakból a Gyurcsány-kormánynak és Orbán Viktornak is.

A város központjában minden utcasarkon és a környező utcákban is rendőrök voltak. Az MTI tudósítója közel annyi rendőrt látott, mint ahányan a tüntetésen részt vettek. A demonstrációt azért szervezték Kecskeméten, mert 1993. augusztus 23-án három roma karóval agyonvert egy 16 éves fiút a város központjában.

Az 1993-ban elkövetett bűncselekmény után a bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a sértett fiatal provokálta ki az összetűzést. A Legfelsőbb Bíróság (LB) 1995. január 26-án kihirdetett ítélete szerint “a sértett tettlegességben megnyilvánuló provokatív magatartása alappal váltott ki komoly felindulást a vádlottakban”. Az ítélet szerint a 16 éves fiú a vádlottak felé fajgyűlölő szavakat kiáltott, majd bokszállást vett fel és az egyik vádlott szájából kirúgta a cigarettát. A halálos ütlegelésre ezután került sor. Az LB a vádlottakat fegyházban és börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

[popup][/popup]