A kultúra a párbeszéd egyetemes nyelve

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 16. Lányi Eszter, aki novembertől kulturális szakdiplomataként dolgozik Tel-Avivban, lapunknak elmondta, az újonnan létrehozott poszton a tradicionális magyar kulturális exportcikkek és a magyarországi zsidó kultúra mellett a kortárs kultúra 21. századi hívószavaival szeretné megszólítani azokat az izraelieket is, akik magyar szálakkal nem rendelkeznek, és a globális kultúrában szocializálódtak.

Pályakezdő diplomata? – kérdezem Lányi Esztertől, aki november 1-jétől Magyarország kulturális szakdiplomatájaként teljesít szolgálatot Tel-Avivban. Igen is meg nem is – kapom a választ. “Néhány éve felkértek a Zsidó Világkongresszustól, hogy egy nemzetközi fiatalokból álló csapat tagjaként különböző találkozókon segítsem a szervezet munkáját, elsősorban civil és oktatási témákban. Ugyanakkor Magyarországot diplomataként képviselni mindenképpen új, és rendkívül megtisztelő feladat számomra” – mondja a harminchárom éves judaisztika szakos tanár, aki eddig oktatási tevékenysége és a civil szférában eltöltött évei alatt kulturális szervezéssel is foglalkozott. Többek között ötletadója és egyik témavezetője a múlt hét végén tartott Keset Fesztiválnak, mely immár másodszor rendezte meg háromnapos kulturális és közösségi programját Budapesten. Illetve 2002 óta kuratóriumi elnöke volt egy magyarországi civil alapítványnak, amely zsidósággal kapcsolatos oktatási és kulturális programokat szervez, elsősorban nem zsidó érdeklődőknek. Középiskolásoknak tartott órák keretében a mai magyar zsidó identitás komplex kérdéseire keresi a válaszokat a diákokkal. Lányi nemrég tért haza Stockholmból, ahol egy tradicionális zsidó szövegeket tanulmányozó posztgraduális képzés keretében szemináriumvezető volt egy évig.

Szakdiplomataként célja, hogy az egész magyar kulturális életet képviselje, az izraeli és a honi művészek, a kultúra szereplői között közvetítsen. Ahogy fogalmaz: a kultúra a párbeszéd nyelve. Közreműködik abban is, hogy még több lehetőség nyíljon oktatási és képzési csereprogramokra, ösztöndíjakra a két ország között. “Lehet, hogy ez eleinte kevésbé látványos, de meggyőződésem – s ez a pályázatomból is kiderül -, hogy fontos megteremteni az alkotók, a kulturális és az oktatási intézmények számára az alapot a párbeszédre és az együttes gondolkodásra, s persze közös alkotásokra, programokra.”

Lányi Eszter egyelőre nem tudja, mekkora összeg áll rendelkezésére, hogy anyagilag is támogasson egy-egy projektet. De maga a pozíció is új. Annyi bizonyos, hogy a tel-avivi magyar nagykövetségen lesz az irodája, közvetlen főnöke a nagykövet lesz, szakmai kérdésekben viszont az Oktatási és Kulturális Minisztérium lesz a felügyeleti szerv. A nagykövetség infrastruktúrát jelent, a munka igazában az izraeli kultúra helyszínein, a színházakban, koncerttermekben, mozikban, oktatási intézetekben és egyéb közösségi tereken zajlik.

Lányi Eszter szerint a tradicionális magyar kulturális exportcikkek és a magyarországi zsidó kultúra mellett kortárs 21. századi hívószavakkal meg lehet szólítani azokat az izraelieket is, akik magyar szálakkal nem rendelkeznek, a globális kultúrában szocializálódtak. Meg kell találni a magyar kortárs művészetek bemutatkozásának lehetőségeit is, ugyanakkor nem kell félni a populárisabb témák felvetésétől sem – véli a diplomata. A kultúra kitűnő eszköz arra, hogy új országképet alakítsunk ki hazánkról. Ki kell használni szerinte, hogy a térségből elsőként Magyarország küldött kulturális szakdiplomatát Tel-Avivba. Ezzel akár a régió többi országának is segíthetünk a kulturális párbeszédben.

Hamvay Péter

Pályakép:
Lányi Eszter 1974-ben született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányaiból másfél évet az izraeli Aloney Yitzhak Gimnáziumban végzett. Kortárs muvészeti tanulmányait követoen, 1998-ban judaisztikatanárként diplomázott az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen. Ezt követoen hosszabb ideig Prágában élt. 2001-tol a Mazsihisz elnöki titkára. 2002-tol számos oktatási és kulturális rádióműsor, alapítvány és projekt létrehozója és vezetője. 2004 és 2005 között több képzésen is részt vesz (CEU/JDC, Magyar Helsinki Bizottság). 2005-tol az American Jewish Joint Distribution Committee és a Susan G. Komen Mellrák Alapítvány magyarországi noi egészségmegőrző projektjét igazgatja. 2007-ben a stockholmi Paidea iskola egyéves nemzetközi programját és szakmai szemináriumát vezeti. Héberül és angolul beszél. 2007 novemberétől Magyarország kulturális és oktatási szakdiplomatája Tel-Avivban.

(Forrás: Népszava)

[popup][/popup]