A Kongresszus előtt a magyar Aranyvonat ügye

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Klubrádió

2007. október 8. A Fehér Ház Kongresszusa elé került a korábban lezártnak hitt magyar Aranyvonat ügye. A kárvallottak elégedetlenek a fél éve hozott restitúciós döntéssel, mert az eltűnt értékeknek csak a 3 százalékát térítette meg, amely közösségi vagyon tárgyát képzi.

A korábban lezártnak hitt aranyvonat ügyét tárgyalta ismét a Kongresszus illetékes bizottsága, amelyen a Holocaust Túlélők Alapítványának két képviselője, Alex Moskovic és Jack Rubin új törvény elfogadását sürgették. Az idén márciusban az amerikai igazságügyi és külügyi tárcával egyeztetve a magyar zsidók elhurcolt vagyonáról hozott restitúciós döntés értelmében 306 millió dolláros kártérítést ítéltek a kárvallottaknak, akik száma megközelítőleg 31 ezer lehetett. A verdikt szerint a kártérítés mint közösségi vagyon a zsidó hitközségeket, szervezeteket illeti meg, jelképes értékű.

Alex Moskovic és Jack Rubin a döntés felülvizsgálatát kérték, mert az eltűnt ékszereknek, festményeknek, szőnyegeknek, és családi emléktárgyaknak csak a minimális hányadát teszi ki a restitúciós bizottság által megtérített összeg. Az 1945 májusában az ausztriai Werfenben eltünt 42 kocsiból álló szerelvény értéke egyes becslések szerint 2-4 milliárd dollár között lehetett.

“Az eltűnt értékeknek csak a 3 százalékát térítették meg nekünk, ezért a Kongresszust arra kértük, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely a magyar Aranyvonat kárvallottainak lehetővé teszi a Generáli és más biztosítók beperelését magánjogi pereken keresztül a restitúciós törvénytől függetlenül”, mondta Alex Moskovic. A felvidéki magyar szerint szerinte pár hónapon belül a Szenátus is elfogadhatja a törvényt, mert az elmúlt két napban már legalább 36 honatya biztosította őket támogatásukról.

A Holocaust Túlélők Alapítványa optimista, mert amennyiben a törvény keresztül megy a Kongresszuson, úgy a biztosító társaságok kénytelenek lesznek számot adni az eltűnt értékekről, mivel a kárvallottak többsége még többé-kevésbé rendelkezik a II. világháború idején kötött szerződésekkel, amely kártérítésre jogosítja őket.

A Robert Wexler képviselő vezette kongresszusi meghallgatáson megjelent Tom Lantos is, a külügyi bizottság elnöke, aki Moskovic szerint nem mutatott hajlandóságot a törvény támogatására.

Csernyánszky Judit, Washington

[popup][/popup]