A japán Wallenberg

Írta: Nádai György - Rovat: Archívum, Történelem

A brooklyni Mirrer jechiva, melynek 1200 tanulója van, május 9-én ünnepelte 50. évfordulóját annak, hogy Lengyelországból Sanghajba települt. Ez alkalommal fejezte ki tiszteletét a „japán Wallenberg”, Senpo Sugihara iránt, aki mintegy 3500 rabbi, diák és a jechivához tartozó családtagok életét mentette meg azáltal, hogy – a német-japán „tengely” ellenére – számukra beutazási vízumot adott Sanghajba. E „hatásköri túllépése” miatt Sugiharának el kellett hagynia hivatalát.

A Dávid Kransler 1976-ban megjelent könyve, a Japánok, nácik és zsidók. Siguharát, mint a vészkorszak egyik hőség jeleníti meg, akinek tetteit – ellentétben némely latin-amerikai diplomatával – nem a pénz, hanem a tiszta emberiesség vezérelte. Az ortodox jechiva most egy Senpo Sugihara nevelési alapítványt hozott létre, melyben fiatal zsidó kutatók dolgoznak.

A brooklyni Flatbush negyedben működő Mirrer jechiva nevelési rendszere az óvodától a rabbiszemináriumig terjed. Tanulói rendszeres havi feladatokat kapnak kutatásaikhoz, melyek témái a holocaust bűncselekményei. Interjút készítenek nagyszüleikkel és rokonaikkal, akik a háborús évek alatt Sanghaiban éltek.

A Mirrer jechiva népiskolásai Avraham Krupnick rabbi vezetésével – aki maga is sanghaji menekült volt – rövid előzetes megbeszélést tartottak Masamichi Hanabusával, Japán New York-i főkonzuljával. A tizenegy éves Baruch Shindler japán nyelven mondott köszönetét azért, hogy Japán a zsidókat a számukra oly nehéz időben „tárt karokkal fogadta, nekik vízumot adott, menedéket, élelmet és lehetőséget a zsidó tradíciók ápolásához, valamint a Tóra tanulmányozásához”.

A Mirrer jechiwát 1817-ben Mir lengyel városban alapították. Amikor 1939-ben Hitler bemasírozott Lengyelországba, az egész közösség Litvánia felé menekült. Szorult helyzetükben a zsidók a kovnói japán konzulhoz, Senpo Sugiharához fordultak. Sugihara, aki ebben az időben kormánya utasítására a szovjetek által megszállt városból a hazautazásra készülődött, a már indulásra kész vonaton útleveleket, vízumokat adott ki. Az akkori tokiói kormány, mely a náci Németország szövetségese volt, Sugiharát a német tengelypartner nyilvános provokálása miatt elbocsátotta a szolgálatból.

A japán vízummal menekülő zsidók a transzszibériai vasúttal Vlagyivosztokig utaztak. Innen gőzhajóval utaztak tovább Japánba, majd Sanghajba.

Ebben az időben a japánok által megszállt Sanghajban több mint 20.000 lelket számláló közép- és kelet-európai menekült zsidó közösség élt.

Nádai György

Címkék:1991-06

[popup][/popup]