A hülyék diadala: Borat nincs többé

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2007. december 22. Nem bújik többé “Borat”, a rasszista, homofób, nőgyűlölő kazah álújságíró bőrébe Sacha Baron Cohen brit színész, miután a világszerte nagy sikert aratott figura miatt perek özönét zúdították rá és a filmet gyártó 20th Century Fox stúdióra.

Mint Cohen a The Daily Telegraph című brit napilap szombati számában megjelent interjúban elmondta, nagyon megszerette Borat alakját és elszomorítja, hogy sem őt, sem másik ellentmondásos figuráját, Ali G.-t sem játssza többé. Elismerte ugyanis, hogy a 2006-ban bemutatott film és az ő Arany Glóbusszal jutalmazott alakítása miatt egy év alatt mintegy 3 ezren indítottak pert ellene.

A Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című áldokumentumfilm, amely 18 millió dolláros költségvetése után 260 milliót fialt a gyártóknak, egy kazah “újságíró” Egyesült Államok-beli kalandjait örökíti meg. Ebben Borat többek között megdöbbenésének ad hangot, hogy a nőket Amerikában nem zárják ketrecbe éjszakára, és arra szólítja fel egy bár vendégeit, hogy együtt énekeljék vele kedvenc slágerét: “Dobjátok kútba a zsidókat”.

Legutóbb egy autósiskola vezetője perelte be a színészt, mert szerinte megtévesztette őt azzal, hogy újságírónak adta ki magát. Ugyancsak bírósághoz fordult két diák, akiket a nézők részegen látnak a filmben, amint éppen videón nézik Pamela Anderson vonaglásait.

A film 2006 őszi bemutatója után Nurszultan Nazarbajev kazah elnök úgy vélekedett: inkább nevetni kell a filmen, amely legalább felhívja a figyelmet Nyugaton ismeretlen hazájára.

[popup][/popup]