A holokauszton viccelődik Orbán Viktor egykori főtanácsadójának lapja

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 16. A főszerkesztő által “levetetett” cikk még ma délután is megtalálható volt a barikad.hu-n. Feltehetőleg viccesnek szánt, a zsidó vallás jelképein és a holokauszton gúnyolódó írás jelent meg a Tóth Gy. László, Orbán Viktor egykori főtanácsadója által vezetett barikad.hu internetes lapon. Tóth Gy. állítása szerint egyszer már levetette az oldalról az írást, a cikk ennek ellenére szerda délután még elérhető volt.

Közleményben fejezte ki megütközését a Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő, valamint a Jobbikból néhány hónapja távozott Molnár Tamás és Bégány Attila nevével fémjelzett Új Demokratikus Koalíció Nemzeti Liberális Platformja a barikad.hu című honlapon megjelent cikk miatt, amely az ÚDK szerint “érzéketlenül és sértőn poénkodik a zsidók rovására“.

A közleménnyel együtt Bégány Attila sajtófőnök címéről érkezett levél azt állítja, hogy a barikad.hu “a Fidesz által létrehozott” honlap lenne.

A legnagyobb ellenzéki pártnak nincs intézményes kapcsolata a barikad.hu-val, ám tény, hogy a honlap főszerkesztője, Tóth Gy. László 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnöki főtanácsadója volt.

PaYESS I DO!

A barikad.hu-ra május 8-án felkerült és ma délután, azaz 8 nappal később még mindig elérhető cikk egy, a szerző által feltehetőleg tréfásnak szánt paródia az ún. Kibuc TV műsoráról, olyan műsorcímekkel, mint “REGGELI TORNA, az az Holokauszt-túlélők is elkezdhetik…!”,”YOU SPEAK JIDDIS? paYESS I DO! Nyelvlecke haladóknak”; vagy a maga kategóriájában is különösen csillogó “KI NEVET A VÉGÉN? Játékos vetélkedő, emberekről, vészkorszakról, kárpótlásról”. (Érdeklődésünk után valóban lekerült a kérdéses cikk a honlapról.)

A cikket szerzőként Keresztes Attila jegyzi; az írás alatt ugyanakkor azt olvashatjuk, hogy az opusz “ismeretlen internetes szerző” műve.

Az ÚDK közleménye szerint “a vallás- és szólásszabadság szent és sérthetetlen“, ezért “ha Horn Gábor hírhedt karácsonyi üdvözlőlapját – menóra a fejtetőre állított karácsonyfán – a primitív gondolkodás iskolapéldájának tartjuk, akkor nem mehetünk el szó nélkül” a barikad.hu Keresztes Attila által írott cikke mellett sem.

A közleményhez mellékelt levél szerint Keresztes Attila – a jobboldali sajtóban mostanában elterjedt szokásoknak megfelelően – álnéven publikáló szerző, aki valójában Jónás Levente, a Jobbik kommunikációs igazgatója. A barikad.hu-n saját neve alatt egyébként publikáló Jónás megkeresésünkre “nevetségesnek” nevezte az ÚDK közleményét, amelyre “semmilyen szinten nem kíván reagálni”; ugyanakkor nem cáfolta, hogy köze lenne a cikkhez.

Titkos másolat

A barikad.hu főszerkesztője, Tóth Gy. László megkeresésünkre annyit mondott: nem tudott arról, hogy az általa is vállalhatatlannak, színvonaltalannak, ugyanakkor nem antiszemitának tartott írás felkerült a honlapra, és amint tudomására jutott a dolog, “azonnal” intézkedett a levételéről.

Tóth Gy. intézkedése azonban nem lehetett túlságosan sikeres, mivel nyolc nappal a cikk megjelenése után a holokauszton és annak túlélőin viccelődni próbáló írás még mindig megtalálható volt a honlapon.

Ennek magyarázata Tóth Gy. szerint az, hogy a cikk nem csupán egy, de mindjárt két rovatba is kikerült a barikad.hu-n, és első utasítására munkatársai csak a publicisztika rovatból törölték a cikket; az úgynevezett Antiliberális rovatban az írás továbbra is elérhető maradt.

“Tényleg, beszéljünk róla”

Ahhoz képest, hogy a főszerkesztő vállalhatatlannak tartotta az eredeti, az ÚDK által megtámadott írást, a barikad.hu-n három napig – szintén Keresztes Attila aláírásával – egy válaszcikk is szerepelt, az Új Demokratikus Koalíciónak címezve (a Hírszerző érdeklődése után ezt a cikket is eltávolították a honlapról). Az egykori Orbán-tanácsadó lapja itt újabb érdekes kérdéseket feszeget, idézzük:

Egyébként tényleg, beszéljünk róla, ne csak viccelődjünk vele: a zsidó vallás vagy nép? Izrael teokrácia, vagy nemzetállam? Ezt jobb, ha az ÚDK is tisztázza, mert ha vallás, akkor úgy illik, hogy a bírálat az illetékes izraelita vallási vezetőtől, szervezettől érkezzen. Ha pedig nép (nemzetiség), akkor Izrael állam valamely képviselete kéne, hogy tiltakozzon, nem?

A szerző szerint az ÚDK ebben az esetben a zsidó vallási méltóságok, illetve Izrael Állam helyettesítőjeként járt el, így “marad a logikus következtetés: az údéká vagy Izrael egyik kihelyezett szocio-radikális vallási tagozata, vagy be kell látnunk: az ÚDK valójában csak annyit jelent: Ultravirtuális Dilettánsok Klubja“.

Gavra Gábor

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]