A Hadtörténeti Múzeumban betiltották a budakeszi pedagógus könyvét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 20. Könyvet és újságcikkeket is írt Kosaras Péter Ákos, a budakeszi katolikus gimnázium igazgatóhelyettese – valamennnyivel vihart kavart. A Waffen-SS ruhájában pózoló tanár ügyében az egyház és az oktatási ombudsman is vizsgálódik. Kosaras internetes “ismerősei” között megtalálható Pinochet, Tito és Imrédy Béla is.

  Kosaras Péter Ákos tanár  
  Kosaras Péter Ákos tanár “hagyományőrző” egyenruhában (Forrás: www.iwiw.nwt) A korábban látható kép eltűnt eredeti helyéről.  

Nagyapja, Kosaras Ferenc SS-Obersturmführer emlékének ajánlja Magyarok a Waffen-SS kötelékében című könyvét a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettese. A kötetet történészek gyenge színvonalúnak ítélik. Internetes hozzászólók véleménye szerint a könyv “súlyos ízléstelenség az ismeretterjesztés álcája mögé bújva.” A könyhöz mellékelt CD hét náci indulóval pedig “botrányos, a maga Hungarista Himnuszával”. “Ez már nem a történelem népszerűsítése, hanem a szélsőséges propaganda határát súrolja”. “Nem tekinthető történeti munkának a szerző érzelmi elfogultsága miatt” – írják róla. A Hadtörténeti Múzeumban meg is tiltották a könyv ottani árusítását, nem utolsó sorban a borítón látható önkényuralmi jelképek miatt.

Amint arról hétfőn elsőként beszámoltunk, Kosaras Péter Ákos tanár maga is SS egyenruhában szerepel saját internetes bemutatkozó oldalán. Aki az iwiw közösségi portálon átlapozza ismerősei listáját, meglepő nevekkel találkozhat. Például Pinochettel, Josip Broz Titóval, Imrédy Bélával, a Hezbollahhal, az Árpád-sávos zászlóval, vagy éppen a gójok különösen szélsőséges antiszemita közösségével (idézet az oldalról: “ha valaki biztos abban hogy gój, akkor itt bátran jelölhet, nem szertartásos fitymahiány nem kizáró ok”). De jó barátként ott virít Max Wünsche, a szégyenletes Hitlerjugend SS-hadosztályának egyik vezetője is.

Kőrösiné Merkl Hilda, a gimnázium igazgatója lapunknak korábban úgy fogalmazott: helyettese ismert hagyományőrző, nincs ebbben semmi kivetnivaló. Másképpen ítéli meg azonban a helyzetet az iskola előljárója, a székesfehérvári megyés püspök, aki azonnal az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnökét, Szalma Istvánt bízta meg az eset kivizsgálásval.

Ugyancsak vizsgálatot kezdett Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Lapunknak elmondta, felveszi a kapcsolatot az intézmény vezetőjével is, mert igaz ugyan, hogy a törvény szerint csak az önkormányzati intézményeknek kell világnézetileg semlegesnek lenniük, az egyháziaknak többet megengednek a paragrafusok, de ez nem lehetőség arra, hogy egy történelemtanár náci egyenruhában pózoljon.

Kosarasnak egyébként nem ez az első felháborodást keltő ügye. Két éve egy helyi lapban jelent meg “ünnepi” cikke március 15-e alkalmából. Ebben egyebek mellett így fogalmazott: “könnyen jár a szája azoknak, akik csekkfüzetekben hordozzák hazájukat, akik egyszer itt, másszor ott, de leginkább a vörös lobogó árnyékában érzik otthon magukat. Kik ők?” Valamint: “Nemzetünk, családjaink leghalálosabb ellensége az idegen lelkiség“.

Kitavaszodik azonban, ha nemzeti szellemünk öntudatos keménységével és határozottságával űzzük ki házaink, utcáink, falvaink és városaink falai közül azt a hisztériát, demoralizáló jelszóhazugságot, mételyt és rombolást, amely azok önző agyából, rémlátó ijedtségéből fakad, akik nem a mienkkel azonos jogon, nem az ezeresztendős magyar hagyományok öröklött jogán, nem őseink bennünk élő szellemi vérkeringése, nemes önzése, százszor is megélt helytállása szerint nézik az egyetemes magyar érdekeket, hanem saját hazátlan nemzetköziségük olcsó prédájának tekintik megint a magyar életet.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője tegnap kijelentette: “aki arra hivatott, hogy a jövő generációját nevelje, hogy erkölcsi tartásukat megadja, hogy a szemléletüket, életfelfogásukat formálja és ezt úgy teszi, hogy önkényuralmi rendszereket hirdet (…), az nem méltó arra, hogy ezt a tevékenységet kifejtse.” Úgy vélte, hogy az intézményfenntartó egyház nem alacsonyabb, hanem magasabb erkölcsiséget kíván meg az oktatóitól. Ez az eszme és szemlélet tételesen szembeáll a katolikus egyház tanításával és minden jó érzésű ember felfogásával – jegyezte meg. Náci nézeteket hangoztató oktatónak pedig nincs helye sem egyházi, sem állami iskolában.

(Forrás: Népszava Online)

[popup][/popup]