“A gárda a rend és a törvény betartására akarja tanítani a romákat”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A Der Standard és a Kurier a Magyar Gárdáról

Forrás: Népszava

2007.10.21. A gárda a rend és a törvény betartására akarja tanítani a romákat címmel közölt írást a Der Standard osztrák liberális lap hétvégi számában. Az újság beszámolt arról, hogy a Magyar Gárda vasárnapi esketési ceremóniája az első azoknak a radikális-jobboldali rendezvényeknek a sorában, amelyeket az 1956-os évforduló alkalmából szerveztek a fővárosban.

   
     

A radikális csoportok a zavargások által kísért, az ő nézőpontjukból befejezetlen tavaly őszi forradalomra kívánnak megemlékezni ezeken – írta az osztrák lap. Mindeközben Magyarországon továbbra is vitatéma, milyen veszélyt rejt magában a gárda – jegyezte meg. Debreczeni József történészt, publicistát idézte, aki attól tart, hogy a gárdisták agresszív cselekedetei a romák ellen irányulhatnak: a csoport ugyanis elsősorban olyan, szociális problémákkal terhelt körzetekből toborozta a tagjait, ahol sok roma lakik. Mindezt megerősítette maga Vona Gábor, a gárda vezetője, a Jobbik párt elnöke is, aki az mondta, hogy a romákat meg kell tanítani a rend és a törvény tiszteletben tartására – húzta alá a lap.

A Der Standard tudósítása szerint Debreczeni meg van győződve arról, hogy Vona a Fidesz-nek is fejtörést okoz, de nem a radikalizmusa, hanem amiatt, hogy pártja, a Jobbik mindinkább feljövőben van a közvélemény-felmérésekben, ami azt jelezi, hogy szavazatokat orozhat el Orbántól. A Fidesz-ből rémületet váltott ki a Századvég politikakutató intézet által végzett felmérés is, amely azt mutatta ki, hogy a jobboldal szavazók 25, a baloldali választók 8 százaléka szeretne egy új jobboldali pártot – írta a Der Standard, utalva Vonának arra a kijelentésére, miszerint a Jobbik három éven belül a szavazatok 10-12 százalékára számíthat.
A liberális osztrák lap felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán nyíltan nem bírálja a Jobbik-ot, azt más Fidesz-politikusok teszik meg. – Debreczeni szerint Orbán óvakodik attól, hogy a potenciális szövetségeseket felbosszantsa – közölte az újság, hozzáfűzve: Vona mindazonáltal ellenzi Orbánnak azt az irányvonalát, hogy a magyar jobboldalt egy táborban, egy zászló alatt egyesítsék.
Ugyancsak ezzel a témával foglalkozik a Kurier független osztrák lap, amely azt a címet adta írásának: Felemelkedőben a szélsőjobboldali magyar gárda. A Hősök terére tervezett újabb tagavató ünnepségből az újság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyar Gárda augusztusi megalakulását kísérő felháborodásnak semmilyen hatása sem látszik. Ismertetve a gárda hátterét és a céljait, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szomszédos országokból is csatlakozni akarnak fiatal magyarok a csoporthoz, ami mindenekelőtt Szlovákiában vált ki felzúdulást, és vezet feszültséghez. Idézte a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnökét, aki szerint büntetőjogi felelősségre kellene vonni azokat a szlovákiaiakat, akik felesküdtek a gárdára.

[popup][/popup]