A földgázvezeték a békéhez vezet?

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Gazdaság, Izrael

Az izraeli erőműveket jelenleg még olaj és szén működteti, s e két alapanyag elégíti ki általában az ország energiaszükség­letét – a napenergia csupán a családi otthonok egy részében szolgáltatja a meleg vizet -, az elkövetkező évek azonban változást hoznak: megkezdődtek az előkészületek az ol­csóbb és környezetet kímélő földgázra való átállásra. 1999 végére be akarják indítani a földgázzal fűtött első erőművet, tíz éven belül pedig az erőművek mai kapacitását megdup­lázzák a gáz segítségével, és ebben az időszakban a petrol­kémia-ipar teljesítménye is megháromszorozódik. Későbbi időben a gáz a mezőgazdaságban és a háztartásokban is meghatározó lesz.

A gázfelhasználás növekvő igényéből mindenekelőtt a szomszédos Egyiptom húzhat majd hasznot, amitől a két or­szág közös érdekeinek erősödése is várható. Annak ellenére, hogy még folynak a tárgyalások a majdani gázszállítások mennyiségéről és áráról, továbbá más országokból is érkez­tek ajánlatok, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy Kairó lesz a főforrás. Az izraeli gázprogram szolgálatára építette fel Josua Maman ismert izraeli üzletember a Világbank négyszázmillió dolláros kölcsönével Egyiptomban olajfinomítóját; a Világbank pedig elkészítette a két országot összekötő gázve­zeték tervezetét, és annak kivitelezését 900-950 millió dol­lárra becsüli, nemzetközileg ismert bankok és hitelintézetek készek ezt finanszírozni, sőt a gázprogram egyéb beruházá­saira két, két és fél milliárd dollárt befektetni.

Amióta ismertté lettek az izraeli földgáztervek, Jeruzsálem­ben és Tel-Avivban egymásnak adják a kilincset a földgázki­termelő és -forgalmazó cégek. Az izraeli illetékesek ugyanis nem akarják egyetlen forrásnak kiszolgáltatni energiabázisu­kat, hanem mérlegelik a beszerzés más lehetőségeit is. Kap­tak ajánlatot az olajsejkségekből, Észak-Afrikából, tankhajón akar szállítani Oroszország és Kazahsztán is.

Izraelben már van egy, sok pénzt fölemésztett gázvezeték: a Vörös-tenger melletti Eilat és a földközi-tengeri Askelon kö­zött húzódik – azon jött 1981 előtt az iráni olaj. A sah meg­döntése után azonban „kiszáradt”, a rozsda eszi. Keresik en­nek újrafelhasználási lehetőségét is.

Címkék:1996-09

[popup][/popup]