A FIB szerint Orbánnak tisztáznia kell viszonyát a szélsőjobbhoz

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.július 16.

A Fiatal Baloldal elnöke szerint szélsőjobboldali szellemiséggel közös gondolatok jelentek meg a Fidesz pártelnökének interjújában. A Fidesz szerint a szocialista politikusnak megártott a hőség.

  Varga_Laszlo FIB elnok  
  Varga László, a FIB elnöke  

A Fiatal Baloldal elnöke, Varga László szerint Orbán Viktornak tisztáznia kell viszonyát a szélsőjobbhoz; a politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az elmúlt hét eseményei következtében mindennapjaink kérdésévé vált a szélsőjobboldal problémája.

A szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP országos elnökségének tagja szerint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a Magyar Demokratában megjelent interjúja és más múlt heti események után tisztáznia kell viszonyát a szélsőjobboldali szellemiséghez, vagy vonja vissza korábbi aláírását a politikai pártok szélsőségektől való elhatárolódását jelentő zéró tolerancia-nyilatkozatról.

Varga László a szélsőjobboldali megnyilvánulások körébe sorolta Kövér László fideszes választmányi elnök “Nagy-Magyarországozását”, illetve a múlt hét végi meleg felvonulás elleni Jobbikos támadásokat.

A szóban forgó Orbán-interjúban Varga László meglátása szerint a szélsőjobboldali szellemiséggel közös gondolatok is szerepelnek. Varga László ide sorolta azt a kijelentést, hogy Magyarország egy megszálló csoport kezében van, illetve azt, hogy a nemzeti oldal nem csak pártelnököt lát benne, hanem a régi magyar vágyakat is megtestesíti számukra.

A Fiatal Baloldal elnöke kitért arra is, hogy néhány oldallal Orbán Viktor után, a Jobbik elnökével jelent meg interjú a Magyar Demokratában, és Vona Gábor a pártkarrierjéig ugyanabban a polgári körben tevékenykedett, mint a Fidesz elnöke.

Varga László hozzáfűzte, hogy a szóban forgó hetilapban rendszeresen jelennek meg az Egyesült Államokat, Izraelt és a zsidókat középpontba állító összeesküvés-elméletek, valamint a náci bűnök relativizálása és a holokauszttagadás is gyakori téma az újságban. Értékelése szerint egy higgadt, polgári értékrendet valló, a közepet is elismerő politikus nem nagyon adna interjút egy ilyen médiumnak.

A Fidesz egyetlen mondatban reagált a Fiatal Baloldal elnökének szavaira. “Varga Lászlónak megártott a nagy hőség” – írta Ágh Péter országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményben.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]