A csökkenés anatómiája

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Világ

Leedsben a Francis utcai konzervatív imaház ma a Phoenix Bárnak ad helyet, míg a Spencer téri haszid zsinagógát pakisztáni mecsetté alakították át. A Chapeltown úti zsinagóga kortárs táncokat oktató stúdióvá alakult.

A leedsi zsidóság, mely fénykorában az egyik legnépesebb vidéki hitközség­nek számított (legalábbis a város félmilliós lakosságához képest) igencsak meg­ritkult. A fiatalok középiskolába, majd egyetemre mennek, s csak nagyritkán tér­nek vissza. Mintegy 30 százalékuknak nem zsidó házastársa van. Az észak-ang­liai közösség nem hivatalos demográfusa, Murray Freedman szerint alig 9000 zsidó maradt Leedsben – ez alig fele a harminc évvel ezelőtti létszámnak. Az 1950-es években megtalálható 14 kóser húsboltból mára csak egy maradt.

A közösség egyetlen általános iskolát tart fenn. Nincs ifjúsági klub és nincs középiskola sem, habár Jeffrey Hillmann, a leedsi zsidó közösség elnöke ter­vez egy 650 férőhelyes középiskolát, míg a hajdani Judea Ifjúsági Klub meg­maradt 700 ezer fontra rúgó vagyonának kezelői egy új közösségi ház megala­pításán gondolkodnak, amelynek tagságát a leedsi egyetemre járó mintegy 500 zsidó hallgatóból toboroznák.

Leedsben egyébként megtalálható a modem városi élet valamennyi kelléke: szín­ház, állandó operatársulat, NB I-es focicsapat, sőt még egy rögbicsapat is. Ám kér­dés, hogy mindez valós vonzerőt jelent-e a zsidó fiatalok számára.

Címkék:1996-05

[popup][/popup]