A Claims Conference 7 millió dollárt osztott szét 11.700 túlélőnek Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Mazsihisz

2007. november 12. Egy nagy kelet-európai kifizetési program részeként a Claims Conference a kényszermunka kárpótlási program kiegészítéseként összesen 7 millió dollárt osztott szét 11.693 magyarországi túlélő között.

A pénzalapokat egy, a Claims Conference-szel folytatott tárgyalások nyomán létrehozott speciális kényszermunka alap biztosítja. Minden jogosult 596 dolláros összeget kapott.

Ez a kifiztés egy összesen 11 millió dolláros felosztási program része, melynek során 19 kele-európai és volt szovjet államban, összesen 19.000 zsidó túlélő részére történtek kifizetések.

Ezek a túlélők valamennyien volt kényszermunkások, akik a Svájci Bankmegállapodás “Kényszermunka  I” csoportjában részesültek kifizetésben, a Claims Conference Kényszermunka Kárpótlási Programja keretében.  A Kényszermunka Kárpótlási Programban a Claims Conference több, mint 14.000 magyarországi túlélőnek és örökösnek teljesített kifizetést összesen 135 millió dollár értékben.

“Örülünk, hogy sor került ezekre a kifizetésekre, melyek, ha szerény mértékben is, de segítséget és jó érzést nyújtanak a térség Holocaust túlélői számára” – mondta Székely Judit, a Claims Conference budapesti megbízottja. “A Claims Conference  55 éve küzd a nácizmus kelet-európai és volt szovjet államokban élő áldozatainak jogaiért és megsegítéséért, még akkor is, amikor ez, a szovjethatalom idején, nagyon nehéz volt:”

A Vasfüggöny leomlása óta a Claims Conference, a Közép- és Kelet-európai (CEEF) alapból 92 millió dollárt fizetett ki 8276 magyarországi túlélőnek a Németországgal történt 1998. évi megállapodást követően.

A Magyarországi Zsidó Szociális Alap (MAZS) által nyújtott többféle szociális szolgáltatás keretében a Claims Conference újabb alapokat bocsátott rendelkezésre a házi gondozás kibővítésére. Ennek nyomán 160-ról 230-ra nőtt a házi gondozásban – gyógykezelésben, rehabilitációban és orvosi ellátásban – részesülő volt náci üldözöttek száma.

A Claims Conference pénzalapjaiból Magyarországon 1200 volt náci üldözött részesül kóser étel, házi gondozás és egyéb szolgáltatásokban.

[popup][/popup]