A civil társadalmat is mozgósítani kell a szélsőjobboldal ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 20. A német kormány szerint a civil társadalmat is mozgósítani kell a szélsőjobboldal ellen. Egyebek közt ezt tartalmazza az Angela Merkel kancellár vezette kabinet által az egykor az NDK-hoz tartozó keletnémet tartományok politikai és gazdasági helyzetéről szerdán elfogadott jelentés, amely rendkívül aggasztónak nevezte a szélsőjobboldal előretörését a régióban.

A beszámolót előterjesztő, a keleti tartományok újjáépítéséért is felelős Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter mind a jelentésben, mind későbbi sajtóértekezletén hangsúlyozta: az erősödő szélsőjobboldallal szemben offenzív magatartásra van szükség. Ennek, az elsősorban a keleti tartományokban végbemenő jelenségnek a veszélyességét semmiképp nem lehet lebecsülni – fogalmazott a miniszter. Tiefensee hangsúlyozta: a jelenlegi körülmények között elsősorban a civil társadalom és a civil bátorság mozgósítására van szükség, mégpedig a kormány, a tartományok és az egyes városok hatékonyabb közreműködésével.

A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány által jóváhagyott jelentés a szélsőjobboldal kelet-németországi erősödésével kapcsolatban aggodalommal szólt arról, hogy a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) bejutott két tartományi parlamentbe is, s az elmúlt időszakban számottevően megnövekedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma. Okként elsősorban a demokratikus hagyományok hiányát, valamint a múlt nem megfelelő feldolgozását említette.

A német kormány a jelentéssel együtt programot fogadott el a szélsőjobboldal elleni harcra. Ezzel összefüggésben Tiefensee miniszter kijelentette: szembe kell szállni az NPD stratégiájával, amelynek keretében a neonáci párt – mint azt az elmúlt időszak eseményei bizonyították – meghatározott helyekre összpontosít, s az adott helyszíneken igyekszik megvetni a lábát. Mindennek leküzdésére nem elegendőek a szövetségi kormány által a szélsőjobboldal elleni harc céljából előirányzott programok. Tiefensee szerint elengedhetetlen az ott élő emberek mozgósítása, a helyi kezdeményezések ösztönzése, illetve támogatása. A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány 50 millió eurót irányzott elő a szélsőjobboldal elleni programokra. A 2007-ben indított szövetségi program elnevezése: “Ifjúság a sokszínűségért, a toleranciáért és a demokráciáért”.

A program célja a civiltársadalom erősítése, továbbá a szélsőjobboldal által veszélyeztetett fiatalok támogatása. Szó van továbbá egyéb programokról is, így a többi között olyan, úgynevezett mobil csoportok létrehozásáról, amelyek szélsőjobboldali atrocitások esetén a helyszínen nyújtanának segítséget. Mindez Tiefensee szerint a keleti tartományokban, illetve Berlinben kezdődne, később azonban kiterjesztenék a szóban forgó programokat a nyugati tartományokra is.

(Forrás: Stop)

[popup][/popup]