A cfáti emlékmúzeum hírei

Írta: Josef Lusztig - Rovat: Archívum, Izrael, Történelem

Ebben az évben is számos csoportos látogató kereste fel a magyar nyelvterületről származó zsidóság múzeumát Izrael minden vidékéről; mosáv tagok, valamint ulpánon tanuló új bevándorlók, közéleti személyiségek. Magyarországról a zsidó oktatási intézmények igazgatóit, szervezetek vezetőit fogadtuk, akik a Szohnut szervezésében érkeztek.

Folytatjuk annak a nagyszámú anyagnak a válogatását, mely nap mint nap érkezik a múzeumba. Önkéntesek egy csoportja dolgozza fel a Munkácsi-család egyedülálló hagyatékát, melyet a néhai Pfeiffer Sonja hagyott ránk. Híres magyar zsidó személyiségekről szóló, héber nyelvű gyűjtemény készül.

A múzeum egy munkacsoportja, karöltve a Hitachdut Ole Hungáriával, a cionista ifjúsági mozgalmak és a volt illegális mentőszervezetek egykori aktivistáival, valamint az egykori munkaszolgálatosok túlélőivel részt vesz annak az eseménynek a megszervezésében, melyre 1994-ben kerül sor, a magyar zsidóság tragédiájának ötvenedik évfordulója emlékére. Kérjük, hozzák tudomásunkra az eddig ismeretlen neveket, azokét, akik a megsemmisítő táborokban pusztultak el.

Kedves kötelességünk, hogy köszönetét mondjunk számos külföldi és belföldi barátunknak, akik ebben az évben is gazdagították múzeumunkat: kegytárgyakkal, szent könyvekkel, személyes emléktárgyakkal, rajzokkal, szobrokkal, fényképekkel, könyvekkel és dokumentumokkal. Dr. Antal Dávid és hitvese Bat Jamból, hosszú évek kutatómunkájának eredményét adták át múzeumunknak. Hatalmas anyagot gyűjtöttek össze, mely sok világhírű magyar-zsidó személyiség életének, tevékenységének dokumentuma.

A Herzl és Nordau-díjas író, Dr. Feuerstein Emil, az ״Egy marék virág” című, rendkívül értékes gyűjteménye több száz kötetét adományozta a múzeumnak.

Felhívjuk figyelmüket!: a múzeum postafiókszáma megváltozott, az új szám: 1168, irányítószám: 13111 Cfat.

Josef Lusztig és a múzeum

 

 

Címkék:1993-11

[popup][/popup]