11. Izraeli Filmtavasz: Női sorsok az izraeli filmben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 23. Tizenegyedik alkalommal érkeznek Budapestre a legjobb és legfrissebb izraeli játék- és dokumentumfilmek. Ez alkalommal a program központi témája a különböző korosztályokhoz tartozó, Izraelben élő nők sorsa, olyan különböző nemzetiségű bevándorlóké, akik a jobb jövő reményében érkeztek Izraelbe és olyanokét, akiket vágyaik megvalósulásában akadályoz a társadalom szigorú szabályainak betartása.

Az elmúlt időszakban egyre több női rendező bukkan fel Izraelben, akik értően és érzékenyen tudják megfogalmazni az őket közvetlenül érintő problémákat. Az Otthonhoz közel tavaly kapott díjat Berlinben. Két fiatal katonalány sorsát, lázadását, egymás iránti szerelmét taglalja. A Karlovy Vary zsűri díját elnyert Milyen csodálatos hely című film az izraeli maffia, a lánykereskedelem és kábítószer sötét és veszélyes világába kalauzol bennünket.

A Joy főszereplője még valóságshowban is szerepet vállal, hogy megoldja családi problémáját. A Három anyában pedig egy Egyiptomban született, Izraelben felnevelkedett hármasiker kalandos életét követhetjük. Az izraeli dokumentumfilmek élesen szókimondóak, a mindennapi élet társadalmi, politikai, családi konfliktusait hozzák felszínre, és ugyancsak szívesen helyeznek női szereplőket a középpontba.

A filmosztály című dokumentumfilmben az izraeli rendező fekete beduin asszonyokat tanít filmezésre a Negev sivatagban, akiket az új foglalkozás ébreszt rá múltjukra, a világban betöltött szerepükre. A test négy bombamerényletben megsebesült nő küzdelmének története, akik vissza akarják szerezni az élethez való jogot.

A Naf – Az utcakölyökben a Jeruzsálem utcáin kóborló hajléktalan gyerekek sajátos filozófiáját, jövő nélküli életét követhetjük, a Kedves Edmondban a Tel-Aviv legrégebbi utcájában lakó filmes kameráján keresztül ismerjük meg a város történelmét és jövőjét, saját hármasikreinek születését.

(Forrás: Tűsarok)

[popup][/popup]