„Le kellett volna lőnöm Hitlert!”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Elhunyt Philipp von Boeselager, a Hitler-ellenes összeesküvés utolsó élő tagja
Forrás: Népszabadság Online

2008. május 5. / Dési András Berlin Még halála előtt sem bocsátotta meg magának, hogy nem húzta elő revolverét, és nem lőtte le a kandalló felé sétáló Hitlert. Philipp von Boeselager báró fegyelmezett katonaként ugyanis hallgatott parancsnokára.

Hans Günther von Kluge tábornagy 1943 márciusában lefújta a merényletet, mert az orosz frontlátogatásra érkezett Führert a tervekkel ellentétben mégsem kísérte el Heinrich Himmler birodalmi SS-vezető. Von Kluge attól tartott, hogy a Himmler irányította SS bosszúból, polgárháborút kezdene a hadsereg, a Wehrmacht ellen.

A minap 90 éves korában, a rajna-pflazi Altenahrban elhunyt Boeselager báró az utolsó élő tagja volt annak a Hitler-elleni katonai ellenállásnak és összesküvésnek, amely Henning von Tresckow ezredes és Claus Schenk von Stauffenberg gróf körül szerveződött. A mélyen katolikus, nemesi származású katonatiszt szerezte be a robbanóanyagot a Führer ellen végrehajtott, de kudarcba fulladt 1944. július 20-i merénylethez. Társait hiába kínozták a nácik, nem árulták el az időközben a keleti frontra visszatért tiszt nevét.

Boeselager a holokauszttal indokolta, hogy miért csatlakozott a Hitlerrel szembeni ellenálláshoz. Frontszolgálata során 1942-től nap mint nap látta, hogy az SS milyen szisztematikusan irtotta a zsidókat és a cigányokat. Fültanúja volt annak is, amikor Martin Bormann, a Führer bizalmasa és a náci párt magas rangú vezetője közölte: a háború megnyerése után a nemesi származású tisztektől is megtisztítják a Wehrmachtot.

Boeselager ellenálló tevékenységét sokáig nem ismerték el az NSZK-ban. A demokratikus Bundeswehr sem kereste vele a kapcsolatot, sosem hívták meg például előadásokra. Annál többet járt iskolákba, fő feladatának azt gondolta, hogy a fasizmus veszélyeire figyelmeztesse a felnövekvő generációkat. Egyik alapítója volt a Máltai Szeretetszolgálatnak. A francia Becsületrenddel is kitüntetett nemes mindig tiltakozott az ellen, hogy hősként állítsák be. Sosem tartotta magát bátornak.

[popup][/popup]