„Hé, Izrael és Egyesült Államok” – Betörtek az ENSZ honlapjára

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 12. Betörtek az ENSZ hivatalos honlapjára helyi idő szerint vasárnap reggel az Egyesült Államok és Izrael közel-keleti politikáját ellenző személyek, s ott rövid nyilatkozatot tettek közzé.

“Hé, Izrael és Egyesült Államok, ne öljétek a gyerekeket és másokat! Legyen örökre béke! Mondjatok nemet a háborúra!” – e felhívás volt olvasható az ENSZ-főtitkár nyilatkozatainak fenntartott rovatban.

Tom Lantos: nem sok várható a közel-keleti értekezlettől

A jövő évi amerikai elnökválasztás előtt nem lehet nagyobb áttörést remélni a tervezett közel-keleti békeértekezlettől – vélekedik az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

“Nem várhatunk túl sokat a novemberben sorra kerülő találkozótól – mondta Tom Lantos jeruzsálemi sajtóértekezletén vasárnap. – Megértem ugyan, hogy egyesek (az amerikai) kormányzatban szívesen látnának nagy eredményeket a következő hónapok folyamán, de rövidtávon nem várhatók nagy eredmények.”

Bár egy ilyen konferencia hasznos lesz, az idő túl rövid ahhoz, hogy haladásra lehessen számítani a 2008. novemberi amerikai elnökválasztás előtt – tette hozzá a közel-keleti körúton járó kaliforniai demokrata képviselő.

A külügyi bizottság elnöke szólt arról is, hogy még nem döntötte el, támogassa-e a Bush-kormányzat tervét, miszerint az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben fegyvereket szállítana Szaúd-Arábiának. Megjegyezte azonban: egy ilyen ügyletnek “nem szabad fenyegetést jelentenie Izrael állam számára”.

Térségbeli látogatása során Lantos találkozik Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és más izraeli vezetőkkel, valamint Szalám Fajjád palesztin kormányfővel.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]