„Ha a cionisták nyílt háborút akarnak, megkapják”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. február 14. A Hezbollah vezetője “hadat üzent” Izraelnek, mivel a zsidó államot tartja felelősnek az egyik Hezbollah-vezető haláláért. Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője csütörtökön “nyílt háborút” hirdetett Izrael ellen, mivel a libanoni síita szervezet felelősnek tartja a zsidó államot egyik parancsnoka Damaszkuszban történt meggyilkolásáért.

“Ha a cionisták nyílt háborút akarnak, megkapják” – közölte Naszrallah óriás kivetítőkön közvetített beszédében, amelyet a kedden a szíriai fővárosban meggyilkolt Emád Mugnije, a Hezbollah egyik katonai vezetője gyászszertartásán mondott Bejrút déli elővárosában.

“A területükön kívül gyilkoltak, túlmentek a határokon” – jelentette ki Naszrallah, közvetett módon izraeli területen végrehajtott megtorlásokat helyezve kilátásba.
Naszrallah kijelentette: “a(z Izrael és a Hezbollah közötti 2006. évi) júliusi háború még nem ért véget. Nem hirdettek semmilyen tűzszünetet.”

A gyászszertartáson a Hezbollah több ezer híve, valamint több méltóság, köztük Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter vett részt.

“A Hezbollah ma kész szembeszállni minden agresszióval, minden háborúval” – folytatta beszédét a sejk. “Hallgassanak figyelmesen engem. (…) Emád Mugnije harcosok tízezreit hagyta maga után, akik készek a szent háborúra” – hangoztatta a Damaszkusz és Teherán által támogatott “Isten Pártja” vezetője. “Emád Mugnije vére hozzájárul Izrael halálához” – tette hozzá.

Izrael tagadta, hogy bármilyen köze lenne a pokolgépes merénylethez. Mugnijét az Interpol és az Egyesült Államok is körözte merényletek és emberrablások miatt. Az esetleges megtorlások veszélye miatt Izrael csütörtökön megerősítette nagykövetségei védelmét és riadókészültségbe helyezte a hadsereget.

[popup][/popup]