„A zsidóság egyik színfoltja” – izraelita műhely Semjén Zsolt pártjában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A Barankovics Alapítvány a konzervatív izraelitákért

 

Forrás: Hírszerző, MTI

2008. február 19. A konzervatív és vallásos zsidóság számára kíván műhelyt teremteni a KDNP pártalapítványának keretében létrejött “izraelita műhely”. Semjén Zsolt szerint a közös keresztény-zsidó értékeken alapuló társadalomszemlélettel akarnak foglalkozni a mai Magyarország problémáival.

Semjén számít a támadásokra, de nem foglalkozik velük. A lépés napok óta foglalkoztatja a médiát és a zsidó közélet résztvevőit.
Meglepődést váltott ki az a napokban megjelent hír, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt “izraelita műhely” létrehozására készül. A Magyar Nemzet idézte Semjén Zsolt korábbi nyilatkozatát, miszerint a “hiteles és rabbinikus zsidó hagyományt és értékeket a KDNP képviseli”, és ismét előkerült a pártelnök korábbi “schwarzbácsis” beszéde is, mely baloldali és liberális politikusok szerint egyértelműen Semjén antiszemitizmusát bizonyítja.

A műhely létrehozásában részt vevő közéleti személyiségek kedden délután sajtótájékoztatón jelentették be a szervezet létrehozását. Mészáros József, a KDNP pártalapítványaként működő Barankovics István Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a műhely otthont kíván adni a konzervatív izraelitáknak, és könyvkiadással, konferenciákkal, párbeszéd generálásával szeretne tenni “hazánk kínzó problémáiért”.

Az izraelita műhelyt tizenhárom személy alapította. A szerveződés nem a KDNP része, hanem az alapítványhoz tartozik, így tevékenysége a párttól független. Semjén Zsolt szerint nem teológiai kérdésekkel szeretnének foglalkozni, és nem is a zsidó-keresztény párbeszédet szeretnék építeni, hanem a keresztény illetve a zsidó vallás közös elvein alapuló társadalomszemlélet alapján kívánnak olyan aktuális kérdésekkel foglalkozni, mint a családpolitika, vagy a drogügyek.

Kétfelől fogják támadni

Semjén szerint a zsidó társadalomfilozófia eddig nem kapott túl nagy publicitást, és tizennyolc éves hiányt pótolnak most ezzel a lépéssel. A KDNP elnöke, utalva az elmúlt hónapok megbolyduló zsidó közéletére, azt mondta, a sokszínű magyar zsidóság egyik színfoltja lesz az izraelita műhely.

Mint elmondta, a zsidóság között vannak, akik a kereszténydemokráciát magukhoz közelállónak érzik, mert “a Biblia a keresztények és a zsidók közös öröksége”. Hozzátette: a KDNP-nek vannak izraelita származású tagjai és szimpatizánsai, akik kérték, hogy létesítsenek a párt keretein belül zsidó társadalomfilozófiai műhelyt.

Semjén Zsolt biztos benne, hogy a szélsőjobboldal és a “politikai bizniszüket féltők” egyaránt támadni fogják. Semjént nem érdeklik a támadások, azt szeretné, hogy a párt a “vallási hagyományhoz ragaszkodó magyar zsidóság számára legyen orientáció”. Az ötlet a pártelnök szerint egyébként nem “felülről” fogalmazódott meg, hanem a KDNP-szimpatizáns zsidó közéleti személyiségek felől.

Az új szervezetben jelen lévő zsidóságot Weisz Péter, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság alelnöke, és Halmos Sándor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanára képviselte. Mindketten hangsúlyozták, hogy a zsidóság a magyarság része, és “azt kell keresni, ami összeköt”.

Weisz Péter szerint a közbeszédet az antiszemitizmus és az ellene való folytonos harc foglalkoztatja, mikor valójában kevesen vannak az intoleránsak. Éppen ezért az egyik feladat cáfolni, hogy veszélyhelyzet van.

Nem aktuálpolitika

Az ismert szélsőjobboldali portálon már meg is jelent egy “jobbérzésű magyar” tollából, hogy a KDNP változtassa nevét ZsDNP-re. A Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Zsidó Egyetem ugyanakkor a sajtóban megjelent hírekre reagálva azt közölte elhatárolódó jelleggel, hogy Weisz és Halmos már nem viselnek tisztségeket náluk.

A zsidóság internetes fórumain is vita alakult ki a kérdésről. Sokan elvből lehetetlennek tartják zsidó szervezetek és a kereszténydemokrácia elvi együttműködését, melyre egyébként külföldön több példa is létezik.

Semjén Zsolt lapunknak elmondta, hogy alapvetően nem aktuálpolitikai indíttatású szerveződésként képzelik az izraelita műhelyt. Sokkal inkább “szellemi műhelyként”, mely a zsidó társadalomfilozófia gondolatrendszeréből kiindulva mélyebb, filozofikusabb kérdésekkel foglalkozik a napi politikánál.

Feldmájer: „komoly kétségek”
Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a műhely megalakulása kapcsán az MTI-nek elmondta: “Magyarországon szólás-, és gyülekezési szabadság van, ezért, ha egy zsidó ember úgy gondolja, hogy egy ilyen ügyben részt kíván venni, ehhez magánemberként nyilván joga van.” A Mazsihisz szervezetileg azonban nem vesz részt ebben.
Véleménye szerint “egy normálisan működő demokráciában részt vehetnek különböző vallású emberek a nem szélsőséges pártokban, ez vonatkozik egy kereszténydemokrata pártra is.” Semjén Zsolt tavaly őszi parlamenti felszólalása azonban, amiért soha nem kért elnézést a zsidó szervezetektől, “komoly kétségeket ébresztenek bennünk, hogy itt komoly együttműködés lehetséges” – mondta Feldmájer Péter.

[popup][/popup]