Strasbourg-i neonácik „zsidóvadászatot” terveztek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

A 45-53 év közötti férfiak neonáci csoportokhoz tartoztak, és “zsidóvadászatot” terveztek egy strasbourgi futballmérkőzés idejére.

Francia rendőrök akcióban (képünk illusztráció)

A négy férfi ellen vádat emeltek “ijesztő mennyiségű” – zsidók ellen használni kívánt – fegyver birtoklásáért és kereskedelméért – közölte pénteken Edwige Roux-Morizot ügyész.

A letartóztatás során a francia rendőrség 18 legális és 23 illegális fegyvert és mintegy 120 ezer töltényt, valamint neonáci irodalmat foglalt le – közölte az ügyész.

A vádlottak nem voltak lumpen elemek, “jól beilleszkedtek a társadalomba” – mondta Roux-Morizot a BBC szerint. Letartóztatták őket, mielőtt sikerült volna végrehajtaniuk a támadást.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) februárban végzett felmérése szerint a franciaországi zsidó lakosság nagy többsége egyetért azzal, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt Franciaországban, és egyre növekszik, a zsidók többsége és a közvélemény is egyetért abban, hogy ez a francia társadalomban komoly aggodalomra ad okot.

A franciaországi antiszemita incidensek száma 2021-ben 75%-kal nőtt a Zsidó Közösség Biztonsági Szolgálata (SPCJ) szerint.

Az SPCJ tavaly 589 zsidók elleni gyűlölet-bűncselekményt regisztrált, köztük a fizikai támadások 36%-os növekedését 2020-hoz képest. A csoport szerdán tette közzé éves jelentését.

Címkék:"zsidóvadászat", neónácik, Strasbourg, vádemelés

[popup][/popup]