Francia zsidó vezető a szélsőségekkel való szövetségkötéstől óv

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

Június 9-én, vasárnap zajlottak az európai parlamenti választások, amelyek során a franciák megválasztottak 80 európai parlamenti képviselőt. Míg a Marine LePen vezette radikális jobboldali Rassemblement National (RN) lista a szavazatok 31,4%-át szerezte meg, addig Macron elnök En marche koalíciójára csak 14,6% szavazott. Ezt az eredményt tudomásul véve Macron francia elnök televíziós beszédben fordult a nemzethez, amelyben bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést. A törvényhozási választásokat június 30-án és július 7-én tartják.

A helyzetet tudomásul véve a francia zsidó ernyőszervezet, a Crif elnöke, Yonathan Arfi először a francia a baloldali pártokhoz fordult. Az elnöki döntés sokakat meglepett – írta Arfi –, és számos bizonytalanságot vetett fel Franciaország politikai jövőjét illetően, beleértve egy új baloldali szövetség lehetőségét is. A Crif elnöke az X-en felszólította a Szocialista Pártot és az összes baloldali pártot, hogy utasítsanak el minden megállapodást a szélsőbaloldali La France Insoumise (LFI – Lázadó Franciaország) nevű formációval.

Az LFI elsősorban a Franciaországban élő moszlimok szavazataira számít.

“Az LFI nem a megoldás, hanem a probléma része” – jelentette ki Arfi, határozottan elítélve a pártot, amely “a zsidók gyűlöletét választási hadjárata alaptézisévé tette”, különösen az október 7-i terror és a közel-keleti konfliktus kiújulása kapcsán.

Arfi arra is rámutatott, “az LFI stratégiája az, hogy mindenáron zavart keltsen és káoszt szítson az országban… Az LFI provokációi veszélyeztetik a közrendet és mindenki biztonságát. Az utcai tüntetésekre való felhívások kihasználják a fiatalok érzelmeit, és nemcsak a zsidók, hanem mindenki megfélemlítését célozzák, aki megpróbál eltérő véleményt kifejezni. […] Nem engedhetjük tovább, hogy az LFI a demokrácia szabadságát a demokrácia ellen használja fel. Ez felelőtlen és veszélyes játék”.

„Azoknak, akik az LFI-vel szövetkeznek, vereség és szégyen lesz az osztályrészük” – figyelmeztetett ARFI az X-en közzétett nyilatkozatában.

*

Ugyanakkor a Crif elnöke felszólította a mérsékelt jobboldali köztársaság Párt (LR) vezetőit is, hogy határozottan utasítsanak el minden választási megállapodást a Marine LePen vezette RN mozgalommal. Eric Ciotti pártelnök ugyanis “szövetséget” szorgalmazott a Rassemblement National-lal. “A republikánusok csak névleg lennének republikánusok, ha az RN-nel való szövetségkötést választanák” – fakadt ki Arfi az X közösségi hálózaton.

[popup][/popup]