A Torontói Egyetem diákszövetsége Izrael bojkottja mellett szavazott

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

A 38 ezer diákot tömörítő szövetség (University of Toronto Students’ Union, UTSU) szerdai rendkívüli közgyűlésén 299 szavazattal 243 ellenében fogadta el az izraeli bojkottról szóló határozatot.

A torontói egyetem

Ennek értelmében a szövetség „teljes mértékben szüntesse meg a palesztin területek megszállásával kapcsolatba hozható cégek pénzügyi támogatását vagy függessze föl az oda irányuló tőkebefektetéseket.”

Evan Kanter, az egyetem (University of Toronto) diákja és a Hillel zsidó szervezet ottani csoportjának egyik vezetője csalódását fejezte ki a szavazás eredményével kapcsolatban..

„Az UTSU ismételten fellobbantotta az antiszemitizmus lángját. Elszomorító, hogy fiatalok, akik a torontói egyetemen akarnak továbbtanulni, mindezek hatására megkérdik: ’Vajon valóban szívesen látnának ebben a diákszövetségben, mint zsidót?’… Zsidó diákok tucatjai jöttek el, hogy az antiszemita határozati javaslat ellen szavazzanak. A mai események világosan magyarázzák, miért nem hajlandó az egyetem elfogadni az IHRA definícióját az antiszemitizmusról.”

Jay Solomon, a Hillel Ontario kommunikációs felelőse szerint nagy munkát végeztek az elmúlt héten. „Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az egyetem diákszövetségei Izrael ellen foglaltak állást és a zsidó önrendelkezést démonizálják” – nyilatkozta a The Algemeinernek.

Naena Drazman, a StandWithUs csoport koordinátora a campuson, büszke volt a zsidó diákok aktivitására. „A mostanihoz hasonló diszkriminációs lépések nem segítik elő az izraeliek és palesztinok megbékélését.”

The Friends of Simon Wiesenthal Center (FSWC) csoport csütörtökön sürgette az egyetem vezetőségét, hogy kísérje figyelemmel az antiszemitizmus terjedését. Jaime Kirzner-Roberts politikai igazgató kijelentette, hogy „a diákszövetségek és csoportok újra és újra tanújelét adják, hogy a diákság megosztására és az Izraelt támogató zsidók elleni gyűlölet szítására törekszenek.”

Novemberben a Scarborough-i UTSU „határolta el magát szervezetektől, szolgáltatóktól, amelyek támogatják az izraeli apartheidet”, különösen a kóser élelmiszerek forgalmazóitól.

A The Algemeinernek adott interjúban, az egyetem szóvivője rámutatott Gertler, az egyetem elnökének nyilatkozatára, miszerint az Izrael ellenes bojkott „összeegyeztethetetlen a Torontói Egyetem által képviselt olyan alapvető értékekkel, mint a szólásszabadság és befogadás.” Ugyanő megjegyezte, hogy a UTSU az egyetemtől függetlenül működő szervezet, és a mostani szavazás nem akadálya annak, hogy a campuson kóser konyha működjön. Az egyetemi adminisztráció továbbá magyarázatot kért a diákszövetségtől a határozati javaslat céljait illetően.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:BDS mozgalom, Hillel, Toronto Egyetem

[popup][/popup]