Szombat előfizetés 2017

Mitől válhatna a Jobbik a civilizált, demokratikus közélet részévé?

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Belpolitika, Politika

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Vona Gábor, a Jobbik elnökének hanukai üdvözlete nagy visszhangot váltott ki.

Vona Gábor, Jobbik – még távol a beszélőviszony

Az utóbbi években a Jobbik pártvezetése részéről – legalábbis a nyilvánosság előtt – csökkenő mértékű antiszemitizmusból és rasszizmusból többen messzemenő következtetéseket vontak le.

A legutóbbi hetekben például azt, hogy a Jobbikkal – melyet korábbi neonáci eszméi, szimbolikája, és agresszív fellépése miatt a demokratikus gondolkodású erők többsége politikai karanténba kívánt zárni, és minden kooperációt megtagadtak vele – ma már választási együttműködés, technikai koalíció, stb. formájában együtt lehet, sőt együtt kellene működni a demokratikus közéletet eltorzító, a gazdaság működését korrupt módon befolyásoló hatalom leváltása érdekében.

Az ellenzék tehetetlensége a bebetonozott kormánytöbbséggel szemben, a szinte fóbiává váló ellenérzések a hatalom gyakorlóival kapcsolatban, kétségbeesett, morálisan nehezen igazolható lépésekre késztetnének egyeseket a Jobbikkal való együttműködés terén.

A Jobbik súlyos felelősséget visel azért, hogy az antiszemita nyelv legitimmé vált a magyar közbeszédben, és társadalmi tudatformáló, ideológiai szervezőerővé vált.

Nem kerülte el természetesen figyelmünket a Jobbik lassú változása, a legszélsőségesebb személyek egy részének kizárása a vezetőségből, és az agresszív antiszemita hang visszaszorulása. Ugyanez a folyamat az elmúlt másfél évtizedben, többé-kevésbé hasonló módon lezajlott a nyugat-európai szélsőjobboldali pártoknál, bár azok előrébb járnak, és messzebb jutottak a magyar szélsőjobboldalnál.

A Jobbik civilizált, demokratikus politikai erővé válásához, és a velük folytatott eszmecseréhez szükséges minimális közös nevező még nem alakult ki. Ehhez szükséges volna, hogy a Jobbik mint politikai párt, illetve mértékadó fórumai, korábbi nézeteikkel szembefordulva

– tegyék világossá álláspontjukat a Holokauszt emlékezetével és az azzal összefüggő állami felelősségvállalással és feladatokkal kapcsolatban az euroatlanti világban elfogadott normák szerint;

– juttassák világosan kifejezésre pártjuk elítélő viszonyát a nyíltan antiszemita, rasszista csoportosulásokhoz és fórumokhoz;

– fogalmazzák meg világosan álláspontjukat Izrael Állam létjogosultságáról, valamint a nyugati világ értékeit fenyegető iszlám fundamentalizmussal és a terrorral szemben.

Amennyiben ez megtörténik – és a fordulat nem csupán időleges lesz, hanem tartós, felelős magatartássá, normává válik a Jobbik minden hangadója és hivatalos fóruma számára a hitelesség megalapozásáig –, akkor kialakulhat az esetleges párbeszédhez szükséges feltételrendszer.

 

 • The Hanged Man® (jesuisAhmedH)

  Legalább csináljanak úgy mintha… 😀

 • Az én álláspontom a fenti kérdéskörökben :
  – a holokauszt a világtörténelem legnagyobb átverése, egy sok százmilliárd dolláros lenyúlás, ahol egyes megélhetési élősködők üzletet csináltak a sajátjaik halálából, illetve a világháború alatt végzett munkaszolgálatából
  – az antiszemétizmus, rászizmus, stb. stb. mindenkinek az egyéni véleménynyilvánítási jogkörébe tartozik
  – a terrorista Izrühell elítélendő
  A pofa pedig befogandó, hallod zsidó ? Az, hogy ki a demokrata és ki nem, azt nem te határozod meg.

 • Fischer Attila Gábor

  Továbbá:
  – Kötelező Auschwitz-túra minden Jobbik tagnak,
  – Jelentsék ki, hogy minden palesztin terrorista,
  – Minden holokauszt filmet legalább 1x meg kell nézniük, azt mozijegyekkel kell igazolni,
  – Minden jobbikos fizessen 10-edet, vagy támogasson zsinagóga felújításokat,
  – Vona Gábor monnyonle! és Szegedi Chanád Dovidot válasszák meg a Jobbik elnökének.
  – Kötelező héber nyelvtanulás,
  – Minden zsidókról sóló cikket lájkolni, a zsidókra rosszalló cikkeket azonnal jelenteni Zuckerbergnek.
  – Aki azt állítja, hogy a zsidók feszíttették keresztre Jézust, attól nyivánosan örökre elhatárolódni, vagyonát elkobozni, zsidóknak átutalni.
  – Egy esetleges Magyar-izraeli konfliktus esetén minden jobbikos az izraeli hadsereget szolgálja, és tagadják meg magyarságukat!
  – Utolsó, de nem utolsó sorban, a kereszténység megtagadása, és a zsidó vallás felvétele.

  • Tarzi

   Igen, kb. ennyire reális a dolog.

   Mindegy, ők tettek egy/több gesztust, erre kaptakegy reakciót, a választó meg majd minősíti mindkettőt.

  • Péter Varga

   Jézus megfeszítésére kár volt hivatkozni, hisz ő maga is zsidó volt. Hasonló események más vallások “újítóival” is megestek, az inkvizíció idején pl elég szép számban.

   • Fischer Attila Gábor

    Ja, akkor az már nem is bűn. Amúgy Jézus megkeresztekkedett, tehát még véletlenül sem volt zsidó.

    • Joszi

     Ezeket a kikeresztelkedett zsidókat mind zsidóként irtottak ki az ön szellemi elődei .Szegeny Joshuat is simán kiirtották volna, mesélhet te volna, hogy meg véletlenül sem zsido.

    • Miriam

     Mi a csoda? Jezus megkeresztelkedett?
     Ezt- honnan szedte?
     Akkor miert mondta ezt a Hegyi beszedben?
     “Ne gondoljatok,hogy megszuntetni jottem
     a torvenyt vagy a profetakat.
     Nem megszuntetni jottem,hanem teljesse tenni.
     Bizony mondom nektek,mig eg es fold el nem mulik,
     egy i betu vagy vesszocske sem vesz el a torvenybol,
     hanem minden beteljesedik.”

  • Bodó K. Attila

   Kedves Fischer Attila Gábor!
   “A magyar nép kollektíven felelős a holokausztért…,”
   Az ilyen aljas, ostoba átgondolatlan szövegek és megfogalmazói az antiszemita indukálói. Akik így gondolkodnak és vélekednek, azoknak , hogy van még mindig pofájuk és gerincük ebben a “szörnyűséges és bűntől terhes” magyarországi galutban, a “bűnös nép” között élni?
   Miért nem alíjázott saját etnikai-és történelmi eredetközössége szerinti demokratikus zsidó államba Erec Jiszráélbe?
   Az ilyen miért visel magyar “keresztnevet?
   Az ilyen személy, az, aki ilyeneket kijelent az a zsidó etnikai.és történelmi eredet és sorsközösség és a magyarság közötti feszültségek generálója.
   A többi mondanivalójával egyetértek. Azzal a megjegyzéssel, hogy kiemelem; Szegedi Csanád halachikus sunyi, –azóta a Tórához megtért– konjunktúra zsidót és handabandás mű magyar emelte a Jobbik pártban az antiszemitizmust és anticionizmust retorikai magasságokba.
   Ő volt, zsidó létére a párt anticionista, arab sálas, palesztin ajnározó hordószónoka. Azért ezt méltóztassanak nem elfelejteni!
   http://i.imgur.com/2F2t7a7.jpg

 • Tarzi

  Hát ez nehéz kérdés. Sorjában:

  “– tegyék világossá álláspontjukat a Holokauszt emlékezetével és az
  azzal összefüggő állami felelősségvállalással és feladatokkal
  kapcsolatban az euroatlanti világban elfogadott normák szerint;”

  Fontos megelmékezni a Holokausztról, annak áldozatairól, de a jelenlegi gyakorlat, vagyis hogy kis túlzással minden hónapban van egy emléknap, ill. főleg a ma élő generációkban lelkiismeretfurdalást/felelősségérzetet kelteni olyan dolgokért, amit nem hogy nem ők, de még vélhetően nem is az őseik követtek el finoman szólva is kontraproduktív. A kevesebb néha több. Ráadásul úgy néz ki, hogy az euroatlanti világ normái azért messze nem oylan stabilak, ráadásul Magyarország is inkább csak formailag tartozik oda.

  “– juttassák világosan kifejezésre pártjuk elítélő viszonyát a nyíltan antiszemita, rasszista csoportosulásokhoz és fórumokhoz;”

  Szerintem ez már több éve – legkésőbb a 2014-es kampány idejében – megtörtént.

  “– fogalmazzák meg világosan álláspontjukat Izrael Állam
  létjogosultságáról, valamint a nyugati világ értékeit fenyegető iszlám
  fundamentalizmussal és a terrorral szemben.”

  Ez is nehéz kérdés. Izraelt a II. vh győztesei hozták létre kvázi kárpótlásul a a Holokausztért. A baj csak az, hogy ezt nem valahol Kelet-Poroszországban tették – mert az a gennyes módon odébbtolt Lengyelországé lett – hanem odatették a palesztínok nyakába, ezzel kvázi hazátlanná tettek egy másik népet, valamint beékeltek egy mesterséges államalakulatot az arab országok közé, egy elég komoly akadályt létrehozva az afrikai és ázsiai arab államok között, ezzel – gondolom szándékosan – akadályt képezve az esetleges arab egység elé (ami mondjuk a 60-as/70-es években még ne mis volt teljesen elképzelhetetlen dolog).

  Szóval most van egy olyan helyzet, amire szerintem nincs jó megoldás.

  Nyilván nem mondhatjuk az ott élő, és javarészt már oda született zsidóknak, hogy akkor tessék belegyalogolni a tengerbe vagy elhúzni onnan, ugyanakkor az sem megoldás, hogy a palesztínok (aki ugye jó eséllyel a Kr. u. keresztény ill. iszlám hitre áttért zsidók leszármazottai) milliói egy kvázi apartheid rendszerben ill. menekülttáborokban éljenek, mert ugye a demográfiai okok miatt teljes jogú állampolgárságot úgysem kapnának, és persze az sem elfogadható, hogy minden ENSZ határozatra fittyet hányva folytatják újabb és újabb zsidótelepek létrehozását nyilvánvalóan etnikai tisztogatási szándékkal.

  Szóval Izrael amíg zsidó államként működik, folyamatos tüske lesz a környező arab államok szemében, az egyik legnagyobb globális biztonságpolitikai kockázat, és csak úgy maradhat fent, hogy kvázi erődítménynek/katonaállamnak kell lennie. Ez egyedül a globális felmelegedés oldhatná meg, ha élhetetlenné tenné a térséget – amire van is esély.

  Az iszlám fundamentalizmusról szerintem elmondták a véleményüket: ide nem kell se gazdag, se szegény migráns. Ha ez megvalósul, akkor a fundamentalizmus sem jön ide. A dologban az a vicces, hogy amikor volt a migránshullám, akkor jelentős részben “zsidós” (TGM szóhasználata) belpesti civil szerveződések álltak ki leginkább a teljes körű befogadás/migráció mellett.

 • Rebeka

  KÉREM! MODERÁLJÁK EZT A GYŰLÖLKÖDÉST, tömény ANTISZEMITIZMUST, ami EZEN A SITE-on MEGENGEDHETETLEN!!!!!!!!
  VAGY a szombat.org üzemeltetői, szerkesztői mindezt ELFOGADHATÓNAK GONDOLJÁK??????

  • Fischer Attila Gábor

   Igazad van. Minden ellenvélemény elfogadhatatlan! Cenzúrázni, elhallgatni, tiltani kell! Senkinek sem lehet más véleménye! Mindíg a zsidóknak van igaza!

  • Tarzi
  • Joszi

   Úgy tűnik igen, pedig jó néhány náci nyilas szöveg bőven kimeríti a büntető feljelentés kritériumát .

   • Csillagharcos

    Igazából kurvára nem. Felejtsd már el, hogy tiétek a jog!

    • Joszi

     Kurvara tényleg nem, de a valóságban igen, bizony a jog is a mienk, lásd. Tízparancsolat.

     • Csillagharcos

      Nem a 10 parancsolatra épül a jog. Am 50 év múlva nem lesz Izrael. Felfalják az izraeli arab állampolgárok ,akik 4x annyi gyereket vállalnak.

     • Miriam

      Na ne fenyegessen bennunket !!
      Ezt a fenyegetest halljuk mar az allam megalakulasa ota.
      Megis, 600.000 zsido- a mostoha korulmenyek-es a haboruk
      ellenere-befogadott milliokat.{A Fuggetlensegi Haboru idejen}.
      Meg valamit- ma a modern arabok kevesebb-a zsidok tobb gyermeket
      vallalnak. Meg azok a nem vallasos orosz zsidok is-akiknel
      erkezesukkor a merleg: 1 gyermek+ 1 nagymama volt.
      Persze, 1.5 milliard muszlim a vilagon-mindeg tobb lesz.
      Engem-az on helyeben-jobban aggasztana az “eljovendo”
      Eurabia, mely kezd alakulni az “egyesult” Europaban.

     • Csillagharcos

      Miért aggasztana? Lehet számtalan feleségem és irthatom a melegeket és a zsidókat? Szerinted ettől kellene a náciknak félniük ? 🙂

     • Miriam

      Ugy latszik, a terror Nemetorszagban,Franciaorszagban,
      Spanyolorszagban,Daniaban,Hollandiaban,stb.
      “nem tartozik” magukra. Hiszen “bezartak” a hatarokat!
      Van egy- attol tartok-kellemetlen hirem szamukra.
      Itt-ennel tobbrol van szo. “Ideologiarol”- amely veszelyesebb-
      mint a fegyverek.
      Belga apa-aki visszahozta a fiat SZiriabol.

      https://www.youtube.com/watch?v=4pnXah00KLc&t=457s

      Es mit szol mindehhez -a jeruzsalemi Al-Aksza mecset imamja?

      https://www.youtube.com/watch?v=muJiAYGeKH0

     • Csillagharcos

      És ez miért gond? Számomra az iszlám tök kényelmes. Világosan leírtam .

     • Miriam

      Ha az on szamara tok kenyelmes-elvezzen-minel
      tobbet belole -minel elobb:

      Kezdje tanulni a sharia torvenyeit.{Eurabiaban-kotelezo lesz}.
      Kezdjen sporolni, hogy fizethesse a gyezijat-
      amelyet a nem “igazhituek”- kotelesek fizetni.

      Ime- elvezze

      https://www.youtube.com/watch?v=OhefYCh2PfI

     • Csillagharcos

      Én igazhitű leszek és gyilkolom majd a hitetleneket.

     • Miriam

      Sok szerencset hozza,csak elobb dontse el,
      hogy milyen igazhitu-szunita, ,siita,szalafita
      vagy mas- ugyanis-ok egymas kozott is harcolnak.
      Nehogy mar- veletlenul-elvalasszak a fejet-a nyakatol.

     • Joszi

      Megint butaságot beszél, hja a hozza nem értés .Ez a többlet szülés már nem igaz .A két csoport szülési adatai Izraelben közel azonosak.

     • Csillagharcos

      Nem azonosak. Nézz utána milyen roham tempóban nő a palesztin kisebbség.
      Melyik törvényünk épül a tízparancsolatra? 🙂

 • Judit Katona

  Mi van itt? Eltévedtem volna? Azt hittem a Szombat , de látom ez a kurucinfo vagy nemzetinet.

  • rajgy

   Nem tetszett eltévedni. Jó helyen jár itt. —
   Én arra várok, hogy a zsidó vezetők végre bocsánatot kérjenek a magyar néptől a Zsidó Tanács 1944-ben elkövetett náci bűneiért. A Zsidó Tanács, bár már ’44 április vége óta birtokában volt az Auschwitzi Jegyzőkönyv, visszatartotta az információkat és segített Eichmannak a magyar népet, de mindenekelőtt a sok százezer deportáltat megtéveszteni. Az áldozatok, mikor a vagonokba szálltak, azt gondolták valami parasztházakhoz, vagy (a nemlétező) Waldsee-be viszik őket dolgozni.
   Ben Hecht írta 1961-ben:
   “…Eichmannék nem tudták volna az áldozatok tömegeit megtéveszteni, erősebb kábítószer kellett ide, mint a náci mosoly …. ide már Kasztner Rezső kellett.”
   (“….Germans alone could not keep the doomed ones unsuspecting. A more potent drug than Nazi smiles was needed…an answer to the German problem—Rudolf Kastner.”) —
   Én már 2014-ben nem egyoldalú, hanem kölcsönös bocsánatkérést vártam.

  • L’Huomo

   A te néped sokkal rosszabb a saját fórumain. Még angolul is elég durva dolgok mennek; hozzátok képest mi szelíd nyuszikák vagyunk.

 • Heindl Péter

  Azért a Jobbik cigányellenes rasszizmusáról sem szabad megfeledkezni egy pillanatra sem.

  • Tarzi

   Kérdés, hogy ez rasszizmus-e, vagy csak tisztán látás.

   • Heindl Péter

    Amikor nem az egyes emberek cselekedeteit ítéljük meg, hanem egy népcsoport egészét bélyegezzük meg, az rasszizmus. Itt az a kérdés: maga a rasszizmus kinek elfogadható “tisztán látás” és kinek nem az. A magam részéről a józan ész alapján és persze a rasszizmusnak a történelemből ismert szörnyű következményei alapján elutasítom a rasszista gondolkodást.

  • Csillagharcos

   Cigányság= vidéki magyarság ellen használt etnikai fegyver.

   Majd akkor pofázzatok ha a zsidó negyedeitekben kurva sok cigó meg arab van. Mellesleg menekült tábort is oda telepíteném.

 • Péter Varga

  Ezt az üdvözletet lehetett volna többféleképp kezelni, nyilvánvalóan egy békülékeny gesztusnak szánták a Jobbik vezetői, valószínűleg pusztán a néppártosodás miatt tartották szükségesnek.
  Ha erősek a fenntartások velük szemben – ami érthető, akkor nem kell rá reagálni, esetleg tudomásul se venni, ami történt az viszont a lehető legotrombább reakció volt.

  • Tarzi

   Ez ugye K. Slomó reakciójára igaz. A Mazsihisz kb. nem mondott semmit, csak miután kipattant az ügy, egy reformista rabbihölgy viszont szvsz kifejezetten kedvesen reagált.

 • Bodó K. Attila

  Néhány Jobbikos vezető a párt szélsőséges harsány “csőcselékét” hibáztatja a párt szélsőséges elhajlásaiért.
  Elhallgatják, hogy ez az általuk oly nagyra és fontosnak tartott “csőcselék” emelte ki a
  semmiből, az ismeretlenség törpepárti szánalmasságából a Jobbikot.
  Az antiszemita és anti-cionista, palesztin-arab simogató retorikát viszont nem ők, nem az
  általuk szidalmazott hazafiak, hanem egy ócska karrierista és sunyi
  halachikus zsidó emelte a Jobbik párt szónoki magaslataira.
  Szegedi Csanádról a párt egykori alelnökéről, EU képviselőjéről, időközben a
  Tórához megtért és Izraelbe aliyázni készülő szélálmosról beszélek.
  Ezzel aljas módon, –de meggyőződésem szerint tudatosan– nyomták az
  egészséges magyar nemzeti önvédelmet, és progresszív nacionalizmust az
  antiszemitizmus dagonyájába.
  A Jobbik párt vezetősége nyomta rá ország és világ előtt a magyar nacionalizmusra és történelmi nemzeti radikalizmusra a habzószájú antiszemitizmus és anticionizmus
  bélyegét. Senki más!
  Nem a tagság!
  Hanem a vezetőség!
  A “magyar gárda” ruházat színvilágának, hangulatának megtervezése sem
  volt véletlen. Számtalan egyéb történelmi viselet van. Szegedi és
  társai, Vona jóváhagyásával pont egy olyan színvilágot és formát
  választottak, amely még egy tájékozatlan emberben is a nyilas idők
  egyenruháját idézi fel.
  A Jobbik vezetésének bennfentes magja aljas módon devalválta a nemzeti önbecsülést, történelmi magyar nemzeti radikalizmust, amely eretnekileg, a tárgyszerű kritikákon túlmenően mentes volt az antiszemita retorikától és a mozgalmat Bajcsy-Zsilinszky Endre hazafias szellemisége fémjelezte.
  Ezzel hatalmas támadási felületet adott a nemzetközi magyarellenes erőknek.
  A Jobbikot a nyugat-európai nacionalista pártok is kiközösítették. Ebben is főbűn terheli a pártvezetést.
  A jobbik jelenlegi politikai formációjának meg kell semmisülnie, mert hamis.
  Jóhiszemű, lelkes elkötelezett magyar emberek nemzeti hitének aljas vámszedője volt.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Netanjahu kedvezőbb színben próbálta feltüntetni magát a Jediót Ahronótban cserébe gazdasági előnyökért

Az izraeli rendőrség azokat az állításokat vizsgálja, amelyek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedvezőbb képet próbált festetni magáról a Jediót Ahronót...

A jeruzsálemi merénylet négy áldozata

Close