Átvilágították a hitközséget – Zoltai Gusztáv lemond

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lemond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az atv.hu értesülését megerősítette két, a Mazsihisz-hez közelálló, de egymástól független forrás.

Zoltai kacsint

Számos bűncselekmény, visszaélés történt az elmúlt másfél évtizedben a BZSH-Mazsihisz körül – Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató mostanáig a helyén maradt. Fotó: tudózsidó

Az atv.hu megkeresésére Heisler András, a Mazsihisz elnöke az mondta, ma este fél nyolckor az ATV Egyenes Beszéd vendége lesz, és ott mindenki választ kaphat a Zoltai lemondásával kapcsolatos kérdésekre.

Az atv.hu úgy tudja, a Mazsihisz vezetősége ma szűkkörű tárgyalást folytatott, aminek a végén Zoltai úgy távozott, hogy felajánlja lemondását.

*

Hónapok óta folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével. Információink szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása képezte a vizsgálódások elsődleges irányát. A BZSH-Mazsihisz csúcsvezetői a napokban tekintették át az átvilágítás bizalmasan kezelt eredményét, melyről április 13-án vasárnap tájékoztatják a vezetőséget.

Heisler András Mazsihisz elnök tavalyi megválasztását követően, a nyilvánosság előtt is hangsúlyozta, hogy teljes gazdasági és működési átvilágításra törekszenek, s hogy a vizsgálat eredményét a széles közvélemény is megismerheti.

Éveken át újabb és újabb ügyek, köztük bűncselekmények kavarták fel a hitközségre figyelő közvéleményt. Elsősorban a Kozma utcai temetői visszaélések vetettek árnyékot a hitközség vezetésére. Miközben voltak, akik átvilágítást követeltek a hitközségen, a vezetéshez lojális mamelukok és a hitközségi vezetés által, az érdekszövetségek révén irányított „közgyűlési szavazógép” elhárította a gazdasági vizsgálatot.

Heisler korábbi elnöksége idején már téma volt számos ügy, mely feszültség tárgyát képezte a hitközségi vezetésben. Heisler akkor távozásra szólította fel Zoltai Gusztávot, aki válaszképpen megpuccsolta Heislert, akit aztán a Síp utca urai hosszabb időn keresztül nem engedtek döntéshozói pozícióba.

Tavalyi megválasztásakor Heisler András szélesebb támogatói kört tudhatott maga mögött. A két korábbi elnök: az eltávolítása miatt revansra törekvő Feldmájer Péter és Tordai Péter is mögé állt, így tudta megszerezni az elnöki posztot Zoltai akkori favoritjával, Horovitz Tamással szemben, akit Feldmájer a választás előtt egy hitközségi beruházással kapcsolatban éles kritikával illetett. Így kerülhetett sor arra is, hogy a három volt elnök összefogása következtében elindult a gazdasági vizsgálat.

A rendőrség továbbra is nyomoz a két és fél éve feltárt Kozma utcai temetői visszaélések ügyében. Bár a BZSH-Mazsihisz új temetőigazgatót nevezett ki, ennek körülményeit is bírálat érte, és azóta sem kapott a nyilvánosság választ: miért tűrte a visszaéléseket a hitközség vezetése?

Az elmúlt hónapokban zajlott átvilágításnak két tétje volt: az állatorvosi lóként végigtekintett ügyek kivizsgálása nyomán a tiszta és átlátható gazdasági-döntéshozatali-ügyviteli viszonyok megteremtése a BZSH-Mazsihiszben, másrészt, hogy megállapítható-e a kínos ügyekben a hitközség legfelső vezetése, elsősorban az ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv bárminemű felelőssége.

Kapcsolódó cikkünk:

Heisler András Zoltai Gusztáv lemondásáról

[popup][/popup]