Szombat előfizetés 2017

A zsidó ellenség és a zsidó szövetséges

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Ki hová tartozik és miért?

Semjén Zsolt (Fotó: 24.hu)

Az Európai Uniós biztosként tevékenykedő Navracsics Tibor óhatatlanul magáévá tette valamennyire a brüsszeli szellemet, és ennek megfelelően Budapesten járva cáfolta a magyar kormány hivatalos ellenségképét, mondván: „a Soros-terv nem szerepel az Európai Bizottság munkatervében”.

Válaszul Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a kormány hivatalos propagandájának szellemében – figyelmeztette Navracsicsot, hogy neki kell a legjobban tudnia, hogy a kollégái és a környezete, emberek és szervezetek is “nemcsak a kezében vannak Soros Györgynek, hanem a zsebében is”.

*

A matematika szabályai szerint két pont meghatároz egy egyenest, három pont pedig egy síkot. Semjén nyilatkozatában több mint három olyan pont van, amely a zsidókra tett utalásként is értelmezhető. Lássuk sorban: az európai politikusokat zsebében tartó milliárdos; a migrációs válságot kiváltó szabadkőművesség; ennek „bolsevik verziója”; a „szélsőliberális dolog”, amely “szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat”, és ha lehetséges, még jobban gyűlöli a nemzetállamokat”. (Forrás: MTI)

MIndezekenk csak egy közös nevezőjük van: a zsidók.

És kikkel állnak szemben a fent nevezettek? Magyarországgal, a keresztény hagyományokkal és a nemzetállamokkal. Az egész, együttesen nehezen értelmezhető másképp, mint nem túlságosan burkolt és meglehetősen hagyományos antiszemita üzenetként.

*

Ugyanakkor van a kormány politikájának egy másik síkja is, ahol a zsidók iránt barátságos arcát mutatja: támogatja a két nagy zsidó felekezetet, igen jó viszonyt ápol Izrael Állammal, a maga módján támogatja a Holokauszt-megemlékezéseket és a Holokauszt kultúráját. A zsidó(s) kultúrát is bátorítja, amennyiben az nem veszélyezteti saját politikáját és ideológiáját. (Ld. például a minap megnyílt Robert Capa kiállítást, amelyen a híres fotós Izrael születését bemutató fotói láthatóak.)

Aki nem igazodik el zsidóbarátság és zsidóellenesség eme kavarodásában, annak vázoljuk az alapvető koordinátákat. A zsidó vallás és a zsidó nemzetállam alapvetően beleférnek a kormány ideológiájába, mert összehozhatók annak hivatalos nemzeti és keresztény ideológiájával. A kormány mellett nyilatkozó New York-i haszidokkal, a Budapestre látogató izraeli miniszterelnökkel vagy (pláne!) izraeli főrabbival nincs baj. Ők a zsidó zsidók, akik a saját dolgukkal törődnek és nem avatkoznak a magyar ügyekbe.

A „nem zsidó zsidók”, akik nem törődnek zsidó hátterükkel, vagy éppenséggel megtagadják azt, és helyette egyetemes, világmegjavító eszmékre, mozgalmakra esküsznek fel: ők az ellenségek. Jelenkori vezérük Soros György.

Ez utóbbi kép rajzolódik ki Semjén Zsolt szavaiból.

Mindez egybeesik a mai nyugati radikális új jobboldal szellemiségével. Trump elnök stábjában is komoly szerepe van zsidó vallású vejének, kitüntetetten nagyra értékeli a szövetséget Izraellel, viszont utálja az egész baloldali-liberális sajtót és establishmentet. Utóbbit szeretik a zsidókkal azonosítani – Trump elnök azonban ilyet jellemzően nem mond. A nyugati radikális jobboldal utálja a balliberális világképet – de (ma már) többnyire tartózkodik ennek lezsidózásától.

Semjén Zsoltnál, úgy látszik, nem ez a helyzet.

*

A kortárs baloldali-liberális eszmekörben ma létezik egy erős tendencia, amely hajlamos a fehér, keresztény, heteroszexuális férfit az elnyomó rendszer hierarchiájának csúcsára állítani, és ehhez képest meghatározni az elnyomottak hierarchiáját.

A múltban – az európai gyarmatosítás, majd a fasizmus korában és általában a represszív társadalmakban – ennek a kritikai felfogásnak volt  jogosultsága. Ma azonban elnyomottnak tekinteni, mondjuk, egy harmadik világbeli diktatúrát és vele szemben elnyomónak, mondjuk, az Egyesült Államokat – abszurd képzet. A nyugati civilizáció – rettenetes válságok után – ma olyan szabadságfokkal működő rendszert hozott létre, amely páratlan az eddigi történelemben, és amely irányadó minden más civilizáció számára. (Illő tisztelettel említve ez utóbbiak nagyszerű teljesítményét is.)

A doktrinér baloldali felfogással vitatkozni tehát jogos. Semjén Zsolt nyilatkozata azonban nem vitatkozni akar, hanem beteges ellenségképet vetít a falra. Soros Györgyöt nem bírálja, hanem meglehetősen zsidós arcú mumust gyárt belőle. Nem a kritikai szellem gyakorlására, hanem hisztérikus ellenségkeresésre kondicionálja a magyar polgárokat. Megfosztja őket a józan vita lehetőségétől és zsigeri indulataikat gerjeszti.

Az esetleg vállalható gondolatokat – megvédeni a határokat, és a humanitárius segítséget a menekülők szülőföldjére vinni – vállalhatatlan módon nyomja le az emberek torkán.

Joggal figyelmeztet minderre a nemrégiben napvilágot látott nyilatkozat: az ország határainak megvédése mellett erkölcsi határaink védelme is legalább ilyen fontos.

Címkék:antiszemitizmus, balliberális, baloldal, jobboldal, Semjén Zsolt, Soros György

 • Balu

  Mélyen egyetértve, csak annyit tennék hozzá mindehhez, hogy a kormány propagandája gyakorlatilag diszkreditálja az értelmes beszédet olyan problémákról, amelyek valóban léteznek. Azt kell mondanom ugyanakkor, hogy mindez logikus következménye a tömegdemokráciáknak. A kormánypártnak nem az értelmiség a célcsoportja, hanem a köznép. Az, hogy az értelmiség undorral fordul el ettől, a kormánypártot nem érdekli. Sokan erre azt mondják, hogy igaz ugyan, hogy az értelmiség nem formál tömeget, viszont nélküle mégsem lehet kormányozni. Nem biztos, hogy igazuk van. A gyakorlat azt mutatja, hogy lehet. Meggyőződésem, hogy az egész mögött áll néhány tényleg értelmes ember, de ezek leszámoltak azzal a nézettel, hogy egy kormánynak feltétlenül szüksége volna értelmiségi holdudvarra, amit pl. Schiffer állítólag épít. Szerintük bőven elég, ha ők közvetlenül a néppel beszélnek a bulváron keresztül, így a hatalomban maradhatnak, sőt valójában csak így maradhatnak hatalomban. Ide pedig kétféle ember követi őket: a mameluk és az az értelmiség, amelyik ezzel a nézettel egyetért. Állítólag Szekfű Gyula is az utóbbi típushoz tartozott. A többiek – és most nem a balliberális értelmiségről beszélek – majd hányni fognak, de ez kit érdekel? Az őszinte balliberális pedig zsigeri ellenzéki, számára a “hatalom” úgyis mindig csak bírálat tárgya. A nem őszinte balliberális pedig szimplán képmutató.

  És hogy mi ennek az oka? A köznép balgasága? A rossz elit? Modern komm. csatornák? Kortünet? Leginkább az utóbbi kettő, plusz a rendszerváltás utáni berendezkedésünk, ami utat enged a tömegdemokratikus tendenciáknak.

  • Rebel

   “Az őszinte balliberális pedig zsigeri ellenzéki, számára a “hatalom” úgyis mindig csak bírálat tárgya. A nem őszinte balliberális pedig szimplán képmutató.” Egészen addig amíg nem ők kerülnek hatalomra.

 • MikeB

  “A „nem zsidó zsidók”, akik nem törődnek zsidó hátterükkel, vagy
  éppenséggel megtagadják azt, és helyette egyetemes, világmegjavító
  eszmékre, mozgalmakra esküsznek fel: ők az ellenségek.”

  Ennek persze nagy történelmi hagyományai vannak a zsidóság körében, a hellén beállítottságú ókori zsidóktól és a korai zsidó keresztényektől kezdve a múlt század zsidó származású kommunistáiig és anarchistáiig egészen a kortárs anticionista világmegjavító “tikkun olam” eszméinek zsidó származású megszálottaiig, különösen az amerikai reform zsidóság és a szekuláris anticionista zsidóság köreiben.

 • Rebel

  Egy kis apróság a soros-antiszemitizmus -(szándékos)paranoiájához. Soros példátlan antidemokratikus módon beleavatkozik országok belügyeibe, különösen Amerikában,Magyarországon,Izraelben és másutt. Kritizálása jogos és az antiszemitizmus előrángatott vádja rendkívül hasonló a világszerte alkalmazott baloldali viselkedéshez mint Amerikában aki Obamát merészelte bírálni az nyilván fajgyűlölő aki Clintonnét az nőgyűlölő így aki a zsidónak született sorost az antiszemita. A probléma ezzel csak annyi hogy a hamis vádak bagatellizálják az igazi, valódi gyűlölködést. Mint például az igazi halálosan veszélyes mohammedán antiszemitizmust amit valójában Soros György támogat a javaslataival és anyagi támogatásával. Az efféle bevándorlás fokozásával. A “jó és rossz zsidó “kérdése nem zsidó kérdés hanem sokkal inkább a nemzet állam és a globalizmus kérdése. Magyarország és Izrael együtt a visegrádiakkal, Nagy Britanniával az Egyesült Államokkal a nemzet állam megőrzése mellett vannak. Szemben Németországgal, Franciaországgal és az EU globalista bürokráciájával. Így zsidók találhatóak mindkét oldalon függően politikai lojalitásuktól.

 • Gábor Sebes

  Gadó írja:
  “Semjén nyilatkozatában több mint három olyan pont van, amely a zsidókra tett
  utalásként is értelmezhető. Lássuk sorban: az európai politikusokat
  zsebében tartó milliárdos; a migrációs válságot kiváltó
  szabadkőművesség; ennek „bolsevik verziója”; a „szélsőliberális dolog”,
  amely “szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat”, és ha lehetséges,
  még jobban gyűlöli a nemzetállamokat”.

  Tehát ha valaki az európai politikusokat zsebében tartó milliárdosokról,
  szabadkőművesekről, szélsőliberálisokról, a keresztény hagyományokat és
  a nemzetállamokat gyűlölőkről beszél, az valójában a zsidókról beszél.
  Gadó János vagy antiszemita, vagy megzakkant hatalmas igyekezetében,
  hogy valami rosszat írjon Semjénről.

  • Igen, pontosan: szabadkőművesek, bolsevikok, liberálisok – ezek a zsidók szinonímái az antiszemita közbeszédben. Ha ezek ellenségként tűnnek fel így együtt, annak más megfejtése sajnos nem nagyon van.
   Szép dolog, amikor valaki rohan a kormányt megvédeni – sajnos úgy látszik, ez mostanában együtt jár alapvető történelmi ismeretek elfelejtésével.
   A személyeskedő hangnemről most ne is beszéljünk.

   • Gábor Sebes

    Tehát ha valaki az európai politikusokat zsebében tartó milliárdosokról,
    szabadkőművesekről, szélsőliberálisokról, a keresztény hagyományokat és
    a nemzetállamokat gyűlölőkről beszél, akkor nem csak garantáltan a zsidókról beszél, hanem természetesen antiszemita is. És ha valaki rámutat ezeknek a kijelentéseknek az abszurditására is, akkor a kormányt védi. Nem érzed a paranoiát ebben?

    • De igen, ha valaki az európai politikusokat zsebében tartó milliárdosokról,
     szabadkőművesekről, szélsőliberálisokról, bolsevikokról, a keresztény hagyományokat és a nemzetállamokat gyűlölőkről beszél, így együtt egy ellenségképbe összerakva, abban érzem a paranoiát. És nagyon helyes, ha valaki rámutat ezeknek a kijelentéseknek az abszurditására.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Zsidó, demokratikus, szocialista, anticionista

120 éve alakult meg a Bund, a nagy kelet-európai zsidó munkásszövetség Az Algemeiner Jidiser Arbeter Bundot (vagyis Általános Zsidó Munkásszövetséget,...

Krókusz Projekt

Diákok Európa-szerte virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra. A HETI és a Szembenézés Alapítvány projektje, az ELTE PPK...

Close