További kétségek

Írta: Szombat - Rovat: Vélemény

Kohn Gábor, a váci zsidó hitközség tagjának válasza Feldmájer Péter írására („Kérdéseit nehezen tudom értelmezni – Szombat, 2008. április)

 

Tisztelt Feldmájer úr!

Olvastam az Ön válaszát. Továbbra is maradtak kétségeim illetve kérdéseim:

 

  • Vajon egy hitközség vezetőjének (vezetőségének) nem kötelessége-e kérés nélkül évente beszámolnia a tagoknak a közösséget érintő fontos szervezeti és anyagi kérdésekről? Vácon 12 éve egy beszámoló sem hangzott el.
  • Feldmájer úr bizonyára olvasta azokat a dokumentumokat, amelyekre hivatkozott (Alapító okirat, Működési szabályzat). Mi ezeknek a létéről is csak mostanában értesültünk.
  • Feldmájer úr bizonyára jobban tudja nálam, hogy a vezetőség-választásnak milyen formai és tartalmi követelményei vannak. A Váci Zsidó Hitközség tagjai a vezetőség újraválasztásáról nem tudtak. Vajon ki vezette a jegyzőkönyvet, és kik hitelesítették azt?
  • A hitközség tulajdonában lévő telken felépült „közösségi házba” – azon kívül, hogy a hitközség elnökének lánya által működtetett kis boltban lottót vettem – sem én, sem tagtársaim nem tehettük be a lábunkat; annak sorsáról semmiféle információt nem kaptunk. Nem értem, hogy ha a maroknyi váci zsidónak volt már egy szépen felújított imaháza, miért volt szükség egy új közösségi házra? Miért nem léphettünk mi be oda? És végül miért kellett eladni? Az fáj a legjobban, hogy becsaptak minket: azzal áltattak, hogy a közösségünk számára épül – nehogy akadályozzuk az építkezést, vagy a tulajdonjogot firtassuk – aztán eladták.
  • A közvélemény mindenkit hibásnak tart: a Turaiakat elítélik a telhetetlenségükért; a vezetőséget azért, mert megállíthatta volna a folyamatot; a tagságot, mely csak megvonta a vállát, és nem szólt, hanem távozott.
[popup][/popup]