Szolgálati közlemény

Írta: Szombat - Rovat: Vélemény

Terítsük ki kártyáinkat.

A Szombat internetes olvasóinak száma az elmúlt hetekben rendszeresen elérte a napi kilencszáz főt, s több alkalommal átlépte a bűvös ezres számot.

Úgy tűnik, jókor indítjuk el honlapunk napi hírrovatát, programajánlóját, szolgálunk hetente rendszeresen friss olvasnivalóval legfontosabb cikkeinkből, s reagálunk aktuális közéleti eseményekre. Akit érdekel, a The Jerusalem Post angol nyelvű híreit is megtalálja, hogy óráról órára képben legyen az izraeli és a közel-keleti fejleményeket illetően. Vári György kollégánk finom intelligenciával és szelíd iróniával vezetett blogja szívünk szerinti olvasnivalót kínál politikáról, irodalomról és vallásról, Fritz Zsuzsa rendszeresen jelentkező gyerekrovata pedig, reméljük, a fiatalabbakat is megszólítja.

A Szombat azonban nem csupán olvasnivalót kínál az interneten. Számos cikkünk élénk vitát váltott ki, amit kíváncsian és örömmel fogadtunk. Olvasóinkat elsősorban a belpolitika, ritkábban a közel-keleti feszültségek késztették hozzászólásra, s persze megjelentek a webnácik is, akiknek hozzászólásait töröltük: nincs keresnivalójuk egy zsidó honlapon. Az érdemi politikai vitának, a tárgyilagos kritikának helye van, az uszításnak, a rágalmazásnak azonban a Szombatban nem adunk teret.

Fórum rovatunkban eztán is várjuk olvasóink véleményét a legkülönbözőbb témákban. Maga a Szombat is egyedi és kivételes közösségi fórum, immár több mint másfél évtizede. A zsidó közélet páratlan színhelye – s az internet adottságainak köszönhetően egyre inkább az.

Nyilvánosság előtt folyó vitát a zsidó közélet kérdéseiben máshol keveset látunk: ezért üdvözöltük az új kezdeményezéseket, melyek teret adtak a friss, nyitott eszmecserének. Kevés a kritikai hang: a zsidó közélet monolit, nehezen változik, a zsidó közösségeket – köztük az ifjúsági szervezeteket – rövid pórázon tartja az intézményrendszer Mazsihisz uralta támogatási szisztémája.

Hiányzik a fiatal nemzedék véleményformálása a zsidó közéletből.

Mi továbbra is nyitottak vagyunk minden érdemi eszmecserére bármilyen témában, ami a zsidóságot érinti, s elutasítjuk a törekvést – akárhonnan jöjjön is –, mely megszabná, miről írjunk, és miről ne.

S hogy mit hoz a közeljövő?

Franciaország és a Mazsihisz választásra készül.

A francia választásoknak valószínűleg hatása lesz Európára, a Közel-Keletre, s talán a világpolitika egészére. A Mazsihisz-választás aligha lehet hatással bármire – bárkik legyenek is az új vezetők –, ha nem demokratizálódik tovább a szervezet, ha nem változik a zsidó érdekképviselet struktúrája és a zsidó közösség ezzel szorosan összefüggő hangulata.

S hogy mi a közös a két választásban?

Mindkettőről írunk.

Olvassanak bennünket nyomtatott formában s az interneten, és beszélgessenek egymással is a Szombat fórumain.

[popup][/popup]