Egy Netanjahu-ellenes állásfoglalás szavazatokat hozhat a novemberi elnökválasztáson

Írta: Lázár György - Rovat: Vélemény

John Podhoretz, a sokat idézett amerikai zsidó konzervatív publicista meghökkentősen dühös szerkesztőségi cikke bukkant fel az email fiókomban, ezzel a címmel: The Shame of Schumer (Schumer szégyene). Podhoretz a befolyásos Commentary folyóirat főszerkesztője.

Chuck Schumer

Hasonló írást ritkán olvashat az amerikai publikum zsidó folyóiratban, ugyanis Podhoretz cikkében élesen támadja az USA talán legbefolyásosabb szenátorát, a zsidó származású Chuck Schumert. „Zsidóként megbukott” – állítja az írás. Fontos itt megjegyezni, hogy Podhoretz édesapja, Norman Podhoretz egykoron támogatta a budapesti Terror Háza Múzeum létrehozását.

Bevallom nem hittem volna, hogy idáig fajulnak a dolgok. Tanúsíthatom, hogy Schumer beszédét széles körben tárgyalja az amerikai publikum, ami fordulatot jelenthet az az USA és Izrael kapcsolatában.

Schumer szenátor nem kevesebbet, mint Netanjahu mielőbbi eltávolítását követelte, mikor új választások kiírását szorgalmazta Izraelben. Netanjahu megbuktatása elnökválasztási téma lett az USA-ban és nem túlzás azt állítani, hogy a nagyhatalmú Schumer szenátor bejelentése drámai fordulat az USA Izrael politikájában. Mert az amerikai demokrata vezetés most már levette a kesztyűket. Nincsen többé udvarias figyelmeztetés vagy óvatos üzengetés. A Biden adminisztráció vezetőváltást követel Izraelben!

Soha ilyenre nem volt példa! Mert a demokrata amerikai vezetés általában támogatta még azokat az izraeli kormányokat is, akiknek politikáival nem mindig értettek egyet. Schumer most a közel-keleti rendezés akadályának nevezte Netanjahut. Szerinte rossz úton jár és elfogadhatatlan szélsőjobboldali pártokkal paktált le. Megkérdőjelezte Bibi döntéshozatali módszereit és csak a mielőbbi választások jelentik az egyetlen lehetőséget Izrael számára arra, hogy, úgymond, a „végzetes zsákutcából” kijusson.

Mi történt? Miért is került Netanjahu személye az amerikai demokraták célkeresztjébe?

Elnökválasztási kampány van. A demokrata véleményfelmérők megszondázták az amerikai publikumot, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy Netanjahu ellenes pozició szavazatokat hozhat a novemberi elnökválasztáson. Meghökkentő módon, akár amerikai zsidó szavazatokat is.

Schumer azt hangsúlyozza, hogy szó sincs itt Izrael-ellenes pozícióról. A Biden adminisztrációnak Netanjahuból van elege, az izraeli miniszterelnök trükkjeiből, politikai és propaganda manővereiből. Minden jel arra mutat, habár ezt nyíltan senki sem mondja, hogy Beni Gantz tábornok az amerikai favorit.

Sőt, az is gyanítható hogy a kulisszák mögött egyfajta egyetértés is kialakult a Trump és Biden táborok között; Netanjahunak mennie kell!

Benny Gantz és Donald Trump

Chuck Schumer 73 éves és az amerikai Szenátus többségi vezetője és rendkívüli hatalommal bír. Biden és az adminisztráció szoros szövetségese és megnyilatkozása nyilvánvalóan Biden elnök és a Demokrata Párt álláspontját tükrözik.

New Yorkban, Brooklynban született és majd fél évszázada(!) vesz részt a Demokrata Párt politikájában, mindig New Yorkban! A politikus jiddisül beszélő galiciai bevándorlók leszármazottja, és egy beszédében arról is beszélt arról hogy családneve, Schumer, nem a német “cipész”, hanem a héber “shomer” szóból ered, amelyik “őrt” vagy “vigyázót” jelent, és ő a zsidó hagyományok örzőjének is tartja magát.

Trump a maga részéről már korábban kijelentette hogy nem kedveli Netanjahut mert az „elárulta” őt. Trump szerint elnöksége alatt ő mindent megtett Netanjahuért, de az izraeli miniszterelnök hálátlan volt. 2020-ban amikor Trump azzal vádolta Bidenékat hogy elcsalták az amerikai elnökválasztást azt várta „jóbarátjától”, hogy az majd mellé áll. Ehelyett Netanjahu volt az első aki gratulált Bidennek. Emlékezetes volt Trump szokatlan dühkitörése, amikor állitólag elhangzott a szájából a híres „F**ck Bibi!” megjegyzés.

Ráadásul Schumer egyike azoknak a demokrata politikusoknak, akik baráti viszonyban vannak Trumppal, évtizedek óta közeli ismerősök. És ne feledjük azt sem, hogy Trump egykoron demokrata párti volt és támogatta Schumer izig-vérig New-York-i politikai karrierjét. Jared Kushner, Trump zsidó veje, aki közeli kapcsolatokat ápolt a Netanjahu klánnal, ma már kiszállt a politikából. Rá sem számíthat már Bibi.

Trump kényes helyzetben van. Bibi nyílt támogatása majdhogynem lehetetlen lenne számára ugyanis pártjának több jelentős republikánus zsidó támogatója igencsak Netanyahu-ellenes.

Az amerikai milliárdos Sheldon Adelson, Bibi barátja, számolatlanul öntötte dollármillióit Trump kampányába. De 2021-es halála után, özvegye, Miriam Adelson, a Netanjahu család ellen tanúskodott egy bírósági perben. Ott korruptnak, sőt “bolondnak” nevezte Netanjahu feleségét, Sara Netanjahut. Arnon Milchan, egy másik izraeli származású milliárdos is korrupcióval vádolta Netanjahuékat.

Trumpnak vigyáznia kell, hogy el ne idegenítse konzervatív republikánus, de Bibi-ellenes kampánytámogatóit.

Benny Gantz és Chuck Schumer

De a Biden adminisztrációnak is ügyelnie kell arra, hogy a Netanjahu-ellenes akció nehogy amerikai belpolitikai háborúskodáshoz vezessen, végzetesen megossza a zsidó szavazói tábort, hiszen az esetleges szavazatvesztéssel járna. A demokraták 1968 óta minden elnökválasztáson átlagosan a zsidó szavazatok 71%-át kapták meg.

A Siena College nemrég publikált közvéleménykutatása szerint Trump jelentős zsidó szavazói réteget csábíthat el New York környékén, ahol a mostani felmérések szerint a zsidó szavazók 53% százaléka támogatja őt, míg Biden csak 44%-ot kapna. Érdemes megjegyezni hogy egyedül New York környékén vannak jelentős vallásos konzervatív zsidók lakta körzetek, ahol korábban is tudtak a republikánusok szavazatokat szerezni.

Egy tavaly novemberi NPR kutatás szerint országosan Biden toronymagasan vezet a zsidó szavazók között. A megkérdezettek 93% szerint az antiszemitizmus ellen Biden elnök lép fel hatékonyabban és a válaszadók 60%-ának kifejezetten negatív véleménye volt Netanjahuról.

Az amerikai zsidó közösséget mélyen megrázta az a 2017-es fáklyás tüntetés, amelyik Charlottesville-ben, Virginia államban történt és ahol a tömeg antiszemita szólamokat skandált. Trump nem volt hajlandó elítélni az incidenst. Két éve pedig az újfasiszta Nick Fuentest és a rapper Kanye Westet látta vendégül Mar-a-Lagóban. Mindketten többször tettek durva antiszemita kijelentéseket. (Kanye West 2023-ban „az év antiszemitája” címet mondhatta a magáénak, a Simon Wiesenthal Center döntése értelmében. – A szerk.)

Sokan vélik úgy hogy Trump trükkösen az USA piciny, de hangos fehér fajvédő szélsőjobboldali csoportjainak is udvarol, és azoktól nem idegen az antiszemitizmus sem.

Netanjahu nagy politikai túlélő, tapasztalt politikus, de most személyes karrierjének és országának talán legfontosabb krízisét kell megoldania. Fogy a levegő körülötte.

 

A vélemény rovat cikkeinek tartalma nem feltétlenül esik egybe a szerkesztőség álláspontjával.

 

 

[popup][/popup]