Virág-Ébner Ede – Európa bajnok és az amerikai profi birkózás magyar-zsidó sztárja

Írta: Lázár György - Rovat: Sport, Történelem

Ébner Ede nem volt különösebben iskolázott, nem volt vallásos és soha nem keresett kapcsolatot a zsidó közösséggel, de zsidó származású volt. 1937-ben Amerikába vándorolt ki, ahol sikeressé vált, de élete tragikusan végződött.

Kevéssé ismert történet ez, és engem különösen az ragadott meg, hogy voltak, akik már az 1930-as években megsejtették, hogy valami rettenetes történik majd Magyarországon. Sikeresek voltak, mégis úgy vélték, hogy jobb, ha elhagyják hazájukat származásuk miatt.

Bevallom, meghökkentett, hogy magyarul szinte semmit nem találtam Virág-Ébner Edéről, aki pedig a magyar birkózósport jelentős alakja volt. Az 1930-as és 40-es évek amerikai újságjait lapozva gyakran bukkanok a nevére, ismert és népszerű volt a professzionális birkózás köreiben, többszáz cikk jelent meg róla.

1912. október 12-én született Budapesten, édesapja neve Ébner Rudolf volt. Ede kesztyűkészítő inasként kezdte és már a szakmájában dolgozott mikor elkezdett birkózni. Nem kis meglepetésre 1934-ben Stockholmban ezüstérmet szerzett szabadfogásban az Európa Bajnokságon. 1935-ben magyar bajnok, majd szabadfogásban Brüsszelben Európa bajnokságot nyer. Zsidó származású sportolóként tagja az 1936-os berlini magyar olimpiai csapatnak, de hatalmas csalódás éri. Érem nélkül tér haza, a nyolcadik helyen végez.

(A több mint 200 fős berlini magyar olimpiai csapatnak jónéhány zsidó származású tagja volt. Kárpáti Károly birkózó aranyat nyert, majd később, munkaszolgálatosként csodával határos módon élte túl a második világháborút. Tanúja volt a zsidó származású olimpiai bajnok, Petschauer Attila szadista meggyilkolásának.)

Ébner már Magyarországon megváltoztatta családnevét, a Virág-Ébner vagy Virág nevet használta. Amerikában csak Ed Virag-ként ismerték.

1937-ben Hamburgból az SS Deutschland óceánjáróval érkezik az USA-ba és a 25 éves fiatalemberből szinte egy csapásra pankrációs szupersztár lett. Az újságcikkek magyar Herkulesnek, sőt, gyakran Magyar Adonisznak is nevezték. A szőke, 180 cm magas, 100 kilós, rendkívül jóképű Virag jól kereső díjbirkózó lesz. Dupla nelsonja legendává válik.

Az amerikai professzionális birkózóesemények akkoriban hatalmas tömegeket vonzottak. Volt olyan mérkőzés, amelyikre 30 ezer jegyet is eladtak. A birkózás egy ökölvívó ringben zajlott és kétségtelenül voltak szórakoztató elemei is, de komoly technikai felkészültséget igényelt, hogy a birkózó elkerülje a sérülést. Ed Virag hamarosan az élvonalba került. Manapság az amerikai pankráció elveszítette sport jellegét és a szórakoztató ipar része. Az 1930-as években más volt a helyzet, akkoriban számos professzionális birkózó jelentős korábbi amatőr sporteredménnyel is büszkélkedhetett.

Virag beilleszkedett az amerikai társadalomba és egy farmot vásárolt Wichita városában, Kansas államban. Ott sokan ismerik, helyi híresség lesz, feljegyzik róla, hogy nyaranta önkéntes úszómesterként működik. Hamarosan megnősül, Marguerite Marnheine a felesége.

A második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgál és egy könyvet is megjelentet a birkózásról Wrestling, Health and Youth (Birkózás, Egészség és Ifjúság) címmel. A több nyelven beszélő, sokat utazó Viragot nem tartották barátságos embernek. Nem szerette ha „froclizzák” és könnyen eljárt a keze. Nem volt ajánlatos ujjat húzni vele.

A második világháború befejezése után többször is Európába utazik. 1948-ban feleségével Budapestre látogat, az útról felesége egy újságcikket is publikált Amerikában. 1951-ben meghívják Görögországba is ahol birkózó bemutatót tart. Ott éri a halál.

1951 októberében Szaloniki városában autóbaleset áldozata lesz. Még 40-edik életévét sem töltötte be.

Virag halálhíre

Virag kivételes sportoló volt. Azt hiszem ő az egyetlen olyan birkózó, aki Európa bajnoki címe után emelkedett az amerikai professzionális birkózás csúcsaira. Virag 1942-ban elnyerte az NWA (National Wresting Alliance) világbajnoki címét is.

 

Címkék:profi birkózás, Virág-Ébner Ede

[popup][/popup]