Múlt idő – Zsidók az arab országokban

Írta: Gadó János - Rovat: Történelem

Nem sokkal azután, hogy a felkelők nyugati segítséggel megdöntötték Kadhafi rezsimjét, egy sok éve Olaszországba emigrált líbiai zsidó jelent meg Tripoliban, pólóján I love Libya felirattal, kibontotta a nagy zsinagóga elfalazott kapuját és nekilátott a romos épületet tisztogatni.

Nem sokáig ügyködhetett, mert a közelben lakók figyelmeztették: fegyveresek tartanak a zsinagóga felé, jobb lesz, ha eltűnik. Az egyszemélyes líbiai zsidó reneszánsz így futott zátonyra néhány nap alatt. Az új rendszer harcosait valószínűleg nem önmagában a zsidók visszatérése aggasztotta. Attól is félhettek, hogy az egykori emigránsok vagy gyermekeik visszaigénylik a Kadhafi-rezsim által államosított tulajdonukat.

jews_lybia-crop

Líbia, 1930 körül: Zsidók az ünnepi sátorban

1948-ban még 38 ezer zsidó élt Líbiában, túlnyomó részük Tripoliban, ahol ekkor a lakosság negyedét alkották. Nekik is – mint az arab világban szinte mindenütt – az Izrael születése körüli időben lett forró a lábuk alatt a talaj. Már 1945-ben 130 zsidót (köztük 36 gyereket) öltek meg Tripoliban egy kétnapos pogrom során. (Ez volt az egyik legvéresebb pogrom az arab világban azokban az években.) Ezt 1948-ban újak követték, így 1951-ig 31 ezer líbiai zsidó települt Izraelbe. A maradék hétezer zöme a Hatnapos Háború után hagyta el az országot, evakuálásukban az olasz haditengerészet működött közre.

Az 1969-ben hatalomra jutott Kadhafi bevégezte a munkát: a zsidók tulajdonát elkobozta, a velük szemben fönnálló adósságokat eltörölte.

Az utolsó zsidó, akit számon tartottak Líbiában, 2002-ben halt meg.

A többi arab országban gyakran hasonló forgatókönyv szerint zajlott az exodus. Az évszázadok, vagy Egyiptomban, Irakban és Jemenben évezredek óta ott élő zsidó közösségnek Izrael kikiáltása után nem volt maradása. A fellángoló pogromokat a születőben lévő arab államok kormányai nem vagy csak félszívvel fékezték, miközben „bátorították” a zsidók kivándorlását. Ez lukratív vállalkozás volt, mivel a – gyakran jómódú, nyugatosodott, középosztálybeli – zsidók ingatlanaikat és vagyonukat hátrahagyva menekültek, s csak a legszükségesebbet vihették magukkal.

Szerény becslések szerint is 800 ezer azoknak a zsidóknak a száma, akik 1973-ig elhagyták arab szülőföldjüket. Az arab országok így (néhány kivétellel) gyakorlatilag zsidómentessé váltak. Az exodusban, ahol lehetett, Izrael is közreműködött: így pl. a híres „Repülő szőnyeg akció” során 44 ezer jemeni zsidót evakuáltak repülőgépeken Izraelbe.

02 és kiüzetés (J emeni zsidók)

1948: “Repülőszőnyeg akció”

Az alábbi táblázat a fontosabb arab országok zsidó lakosságát mutatja két időpontban.

Ország 1948 2008
Algéria 140,000 0
Egyiptom 75–80,000 100 (2006-ban)
Irak 135–140,000 100 alatt
Jemen 45–55,000 330–350
Líbia 35–38,000 0
Marokkó 250–265,000 3,000 (2006-ban)
Szíria 15–30,000 100 (2006-ban)
Tunézia 50–105,000 1,100 (2006-ban)
Összesen 750–873,000 >5000

(Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_exodus_from_Arab_and_Muslim_countries)

A mai „holokauszt-tudatos” Európa egyre világosabban látja, mekkora veszteség volt a nagy múltú zsidó közösségek pusztulása Bécsben, Prágában, Vilnában, Odesszában, Thesszalonikiben – vagy hazai tájakon maradva: Nagyváradon Pozsonyban vagy Munkácson. Történeti és szépirodalmi művek légiója tanúsítja ezt.

Hogy mekkora veszteség volt Bagdad, Alexandria, Fez, Casablanca, (gyakran évezredes múltú) zsidóságának eltűnése, azt korántsem mérték föl ilyen alaposan.

04 egy bagdadi zsinagóga ma, lezárva

Egy bagdadi zsinagóga ma, lezárva

A pionír-korszak Izraeljében sem beszéltek túl sokat arról, hogy mit hagytak hátra az új bevándorlók. Az országépítők előre néztek, az optimista jövőbe. S ki beszélt volna a fezi vagy bagdadi zsidók ingatlanjairól az európai Holokauszt túlélőinek árnyékában?

Aztán változott a helyzet: a palesztin menekültek sorsa a 70-es évekre a nyugati média kedvenc témája lett. Az Izraellel szembeni arab követelések között egyre nagyobb hangsúlyt kapott a palesztin menekültek hátra maradt vagyona. Így váltak egyre fontosabbá az arab országokból menekült zsidók hasonló sérelmei. Ezen igények hatékonyabb képviseletére – az izraeli kormány bátorításával – számos szervezet jött létre.

A ma félhivatalos izraeli álláspont szerint az arab országokból menekült zsidók és utódaik éppúgy jogosultak a jóvátételre, mint a palesztin menekültek és leszármazottaik. A palesztin/arab fél szerint viszont a kettőnek semmi köze egymáshoz. Nemcsak azért hangoztatják ezt, mert az összevetés számukra kedvezőtlen eredményt hozhatna. A hajdani zsidó menekültek száma ugyanis felülmúlta a palesztinokét. Továbbá a zsidók többsége a 20. században az arab nagyvárosok nyugatosodott középosztályához tartozott (kivétel: Marokkó, Jemen), így vagyonuk is minden bizonnyal meghaladta a Palesztinából elmenekült arabokét, akiknek többsége 1948-ban földműves volt. A becslések a két oldalon, mai értéken, 4-6-8 milliárd dollár körül mozognak.

Ám az arab országok azért sem szívesen tárgyalnak ilyesmiről, mert politikai kultúrájukba nehezen fér bele a nyugati világ befelé forduló, önvizsgáló attitűdje, a közösség bűneivel való szembenézés. Ők másokat (mindenekelőtt Izraelt) kívánják elszámoltatni, és nemigen hajlanak arra, hogy a zsidók számoltassák el őket.

A menekültkérdés rendezésének ez az egyik legnagyobb akadálya.

Címkék:2013-01

[popup][/popup]