Kristályéjszaka: a dinslakeni gyerekotthon pusztulása

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A Ruhr vidéken lévő Dinslaken városában már az I. világháborúban működött zsidó gyerekotthon. 1938 november 9-én 32 gyerek és a személyzet tartózkodott az épületben. Yitzhak S. Herz, az intézmény egyik tanítója írta le később a történteket.

A gyerekek és a személyzet 1935-ben

November 10-én hajnalban egy rendőr és két gestapós jelent meg a gyerekotthonban és értéktárgyak után kutattak. A rendőr beszámolt a városban folyó zavargásokról, az egyik gestapós pedig utasította Herzet, hogy délelőtt 10 óráig senki se hagyja el az épületet.

A gyerekotthon épülete

9.30-kor mintegy ötven főnyi zavargó érkezett az épülethez és törni-zúzni kezdtek. Betörték az ablakokat, felforgatták a bútorokat és a gyerekek személyes holmiját széthajigálták mindenfelé. Herz odakiáltott a gyerekeknek, hogy fussanak ki az épületből, aztán a rendőrségre telefonált segítségért.

„Zsidók nem kapnak tőlünk semmilyen segítséget. Hagyják el az épületet olyan gyorsan, ahogy lehet!” Ez volt a dinslakeni rendőrkapitány válasza.

A tanulószöba

„A gyerekek kabát és sapka nélkül rohantak ki az épületből” – írta Herz. Eközben a vandálok száma már több százra nőtt. Azon a napon Dinslakenben leégtek a zsidó otthonok és a zsinagóga.

A gyerekeket egy tanyán egy elhagyott istállóépületben helyezték el a nevelők. Napokig a szalmán aludtak, míg Herznek sikerült számukra Kölnben szállást találni.

A gyerekotthon mellett létesített játszótér

Végül sikerült az össze gyerek számára menedékjogot szerezni Belgiumban és Hollandiában. A háború végén a gyerekotthon egykori lakóinak fele maradt életben.

Forrás: Yad Vashem

Yitzhak S. Herz, a gyerekotthon tanítója

 

 

Címkék:Dinslaken, gyerekotthon, Kristályéjszaka

[popup][/popup]