Keleti Ágnes 100 éves!

Írta: Szombat - Rovat: Sport, Történelem

Minden idők legsikeresebb zsidó atlétáját, a szombaton százéves Keleti Ágnest születésnapján 19 órától a róla készült filmmel köszönti a közmédia. 

Keleti Ágnes (Fotó: Youtube)

Száz év, 46 magyar bajnoki cím, öt olimpiai aranyérem és számtalan felejthetetlen pillanat. Olyan felvételek, amelyeket ritkán és eddig kevésszer lehetett látni a magyar tornasport legeredményesebb versenyzőjéről, aki január 9-én tölti be századik életévét – olvasható az MTVA sajtóosztályának hírlevelében.

Születésnapja alkalmából az M4 Sport+ és az m4sport.hu műsorra tűzte a Keleti Ágnes 100 című filmet, amit nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is láthatnak a nézők. Archív felvételeken, interjúkon keresztül elevenedik meg a Nemzet Sportolójának élete, pályafutása, olimpiai eredményei.  

A nézők megtudhatják, hogy Keleti Ágnes 1956-ban miért és hogyan maradt Ausztráliában, mit gondol a sportága fejlődéséről, és hogyan próbált meg érvényesülni Izraelben, ahol ő maga tette le a tornasport alapjait.

A dobogó tetején

Egy izraeli lapnak adott interjúban így idézte föl, hogy miért nem tért haza Melbournből: „Elegem volt abból a rendszerből. Egy nap a nemzeti válogatott fűtött uszodájában úsztam, és egy fiatal férfi beszédbe elegyedett velem. Felajánlotta, hogy autóval hazavisz. Elfogadtam, de egy idő múlva észrevettem, hogy nem arrafelé tartunk, ahol lakom. Ehelyett a pártközpontba vitt, ahol megpróbáltak rábeszélni, hogy jelentsek a csapattársaimról. Abban a pillanatban értettem meg, hogy semmi keresnivalóm itt.”

A filmben többek között teljes egészében látható az a gyakorlat, amelyért Keleti Ágnes a legmagasabb pontszámot kapta az 1954-es világbajnokságon.

Ugyancsak szombaton a százéves Keleti Ágnesről nevezik el a szertorna-bajnokságot ettől az évtől Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Száz évéből közel hatvanat Izraelben élt meg a magyar-zsidó sportolónő, aki tíz olimpiai érmet szerzett, s ebből öt aranyat. Tel-Avivban a torna-válogatott szövetségi kapitánya volt, és tanárképzéssel foglalkozott, részben ő teremtette meg ennek a sportágnak az alapjait az országban.

Keleti Ágnes Izraelben 1962-ben (B) A képen jobbról a második Eleanor Roosevelt (Forrás: GPO Israel)

Századik születésnapjának méltó megünneplésére az Izraeli Olimpiai Bizottság a helyi női sportági szövetséggel közösen úgy döntött, hogy róla nevezi el 2021-től kezdődően az izraeli bajnokságot, és egy különleges logót is terveztek, amely ezentúl ezt a versenyt kíséri. Keleti Ágnes 2017-ben elnyerte az ország legrangosabb, függetlenségi napján kiosztott kitüntetését, az Izrael-díjat is sport kategóriában.

“Kemény edző és tanár volt, de nagyon tisztességes és figyelmes, és gondoskodott arról is, hogy a megfelelő értékekre neveljen. Az első az egészség volt” – nyilatkozta a yneten a százéves legendás sportolóról Chaya Halperin, volt kollégája, aki a róla készült könyv egyik fejezetét írta.

Keleti Ágnes az 1956-os melbourne-i olimpiai játékokon 35 évesen négy arany- és két ezüstérmet nyert Magyarországnak, majd Izraelben telepedett le. Megismerkedett Biró Róbert, szintén magyar származású testnevelő tanárral, összeházasodtak, majd két fiuk született, Daniel és Rafael.

Keleti Ágnes öt aranyérmével

Izraelben Keleti Ágnes a helyi testnevelési főiskolán, a Wingate Intézetben tanított, ahol mintegy 30 éven át tornászok és testnevelő tanárok generációit képezte, és emellett népszerűsítette Izraelben a szertorna-sportot.

Keleti Ágnes az utóbbi négy évben Budapesten élő Rafael nevű fia mellé költözött, ahol a koronavírus járványig igen aktívan élt, kirándulni és utazgatni járt, sportgyakorlatokat végzett. (MTI/Szombat)

Keleti Ágnes életéről részletesebben itt olvashatnak, vele készült interjúnkat itt láthatják.

Címkék:100. születésnap, Keleti Ágnes

[popup][/popup]