Három dimenziós körséta Heródes templomában

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Egy izraeli alapítvány virtuális túrát kínál a jeruzsálemi Templomhegyen. Történelmi pontossággal rekonstruálták a kétezer évvel ezelőtti városrész életét.

templom

Évente tízmillióan látogatnak el a Siratófalhoz, a hajdani jeruzsálemi Templom épületkomplexumának egyetlen megmaradt részéhez.

A Siratófal Örökség Alapítvány (Western Wall Heritage Foundation) most bemutatta azt a programot, amelynek segítségével a látogatók high-tech minőségben és eredeti teljességében láthatják a templom épületegyüttesét.

A virtuális rekonstrukció a kétezer évvel ezelőtti világba vezet vissza. A látogatók helyükön ülve, audio-vizuális bemutatón, szemüveg és fejhallgató segítségével élvezhetik a 360 fokos panorámát.

Mindez ideig az alapítvány a nyugati fal alatti folyosók és régészeti ásatások bemutatására szervezett programokat előre bejelentkezett csoportok számára. Az új virtuális bemutató viszont egyéni jellegű.

templom-3

Az élmény a Második Templom korába viszi vissza a látogatót, láthatják a zarándokokat és a papokat, és felkereshetik a Templomhegy legfontosabb helyszíneit: a Heródes által építtetett oszlopcsarnokot, a templomi udvart és a szentélyt.

templom-4

A programot és a technikai hátteret az ArchTour cég fejlesztette. Történészek, rabbik és régészek átfogó kutatómunkájára volt szükség, hogy a Második Templom környezetét a lehető legpontosabban lehessen bemutatni.

Az ynetnews cikke nyomán Bassa László

 

[popup][/popup]