Gafni (Weinstock) Miklós – Tiszacsegétől a világhírig

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem, Zene

Magyarországon keveset tudnak Gafni Miklósról avagy Miklos Gafniról, akit Amerika jelentős énekesei között tartanak számon ma is. A Holokauszt túlélő tenor tragikusan rövid élete és énekesi karrierje alig ismert szülőhazájában.

Gafni (Weinstock) Miklós

Weinstock Miklós 1924-ben született Tiszacsegén, a tiszaparti kisvárosban. A tizenéves fiú hangjára hamar felfigyeltek, de a csodagyerek karrierjét a zsidótörvények kettétörték. 1942 decemberében a mindössze 19 éves Weinstock az OMIKE hangversenyén, a Goldmark-teremben léphetett fel többek között a később világhírűvé vált Starker Jánossal.

Munkaszolgálat, deportálás következett; csodával határos módon túléli a borzalmakat.  Hangja menti meg a lágerben is. Senkije nem marad, szüleit és testvéreit Auschwitzban ölik meg.

A második világháború után, 1945-ben mutatkozik be az Operaházban Alfréd szerepében Verdi Traviatajában. Erőteljes tenorja sokakat Beniamino Gigli hangjára emlékezteti. Lehetőséget kap arra, hogy Rómában Riccardo Stracciarinál tanuljon. A világhírű bariton Stracciari akkoriban már 60-as éveiben járt és sikeres opera karrierje után nemzetközi hírű énektanárként működött.

Weinstock nem kívánt Magyarországra visszatérni és 1946-ban menekültként érkezik az USA-ba. Néhány héten belül fellép. 1947. február 8-án szenzációs koncertet ad a New York-i városházán és a lelkendező újságcikkek Carusóhoz hasonlítják. 1949 novemberében a Carnegie Hall-ban koncertezik és többek között Jancsi belépőjét is előadja Kacsóh Pongrác János Vitézéből.

A Metropolitan Opera következik, lemezei jelennek meg. Gafni nyughatatlan, önmagát kereső, kissé fegyelmezetlen művész. Az 1960-as években többször jár Budapesten és igencsak sikeres. Úgy tűnik, hogy Magyarországon kívánja folytatni énekesi pályafutását, miután 1964-ben az Operaházban nagy sikerrel énekli Goldmark Sámson és Delila c. operájának címszerepét.

Aztán váratlanul, sokak meglepetésére Gafni feladja énekesi karrierjét és Amerikában üzleti vállakozásba kezd. Michel’s Magnifique néven Brooklynban egy csomagolt ételeket gyártó vállakozásba társul be. Két gyermeke van; kisfia Ariel és egy idősebb kislány, Gabriella.

Alig 58 éves, amikor 1981-ben a Kennedy repülőtéren egy üzleti útjáról visszatérve szívrohamot kap. Már nem tudják megmenteni.

Gafni legmeglepőbb filmszerepe az 1956-os magyar forradalmat szerelmi történetként bemutató Az Aranykalitka (The Golden Cage) című film, amelyet Litkei Ervin rendezett. A filmben Gafni egy ifjú tenort alakít, aki nem hajlandó belépni Magyarországon a Kommunista Pártba. Inkább otthagyja táncosnő szerelmét és világkarriert csinál, majd az 56-os forradalom után a szerelmesek Bécsben ismét egymásra találnak.  Gafni Miklós és Szarvas Janina önmagukat alakítják a kissé szirupos történetben, de a filmben eredeti 1956-os dokumentumfilm részletek is láthatóak.

Gafni lányával, Gabriellával telefonon beszélgetek. Tud egy kicsit magyarul is. Megtudom, hogy édesapja azért választotta a Gafni művésznevet, mert az a Weinstock héber megfelelője. A Weinstock németül, a  Gafni héberül szőlőtő.

Magyarországon 1997-ben a tiszacsegei holokauszt mártír ünnepségen megemlékeztek Gafni Miklósról is, és akkoriban az is felvetődött, hogy egy emlékszobát létesítenek tiszteletére szülővárosában. Tudtommal nem történt előrelépés ezügyben, pedig Gafni Tiszacsege leghíresebb szülötte. Többet érdemelne.

Címkék:Gafni, Weinstock MIklós

[popup][/popup]