Az izraeli függetlenségi háború pilótája a levegőben ünnepelte századik születésnapját

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

1948-ban a világ számos országából érkeztek önkéntesek Izraelbe, hogy fegyverrel védjék meg a születőben lévő zsidó államot. Az egyik ilyen “Machalnik” volt a dél-afrikai születésű Harold “Smoky” Simon, aki nemrég ünnepelte századik születésnapját.

Később ő lett az izraeli légierő első műveleti parancsnoka.

A visszavonult biztosítási mágnás így emlékszik vissza azokra az időkre: „Feleségemmel együtt az első dél-afrikai csoporttal érkeztünk Erecbe, mert láttuk a Palesztina fölött gyülekező viharfelhőket. Éppen indulás előtt házasodtunk össze. 1948. május 9-én érkeztünk, és másnap jelentkeztünk a hadseregbe. A világháborúban a dél-afrikai légierőnél szolgáltam, itt pedig az a megtiszteltetés ért, hogy felderítő repüléseket végezhettem a jordániai hadsereg állásai fölött. Első bevetésem igen emlékezetes volt, mert a palesztinai Sde Dov légitámaszpontról indultunk, és amikor landoltunk, az már az izraeli Sde Dov repülőtere volt. Küldetésünk közben ugyanis Ben Gurion deklarálta Izrael függetlenségét. Történelmi pillanat volt ez.

A The Jewish Chronicle riportja szerint a százéves egykori repülős a Beér-Seva melletti Sde Te’eman légibázison beszállt egy veterán Tiger Moth pilótafülkéjébe. (Ezt a típust tekintik az első katonai gépnek az országban, még a mandátumi Palesztina idejéből.)

No Title

In 1948, overseas volunteers known as “Machalniks” made aliyah to Israel to help fight in the War of Independence. One of these volunteers was Harold “Smoky” Simon, a South-African aircrew member who went on to become the IAF’s first Head of Air Operations. pic.twitter.com/w616umOgGO

A mostani sétarepülés húsz percig tartott; Simon fiai, Saul és Dan Simon – akik apjuk példáját követve ugyancsak az izraeli légierőnél szolgáltak –  két ugyanolyan típusú gépen biztosítottak díszkíséretet számára. Földet érés után a pilóták matuzsáleme széles mosollyal szállt ki a gépből, és elmondta: számára „hihetetlen élmény” volt mindez.

A család (két dédunokával) a földről figyelte a manővert, a jelen lévő középkorú és idősebb pilóták pedig láthatóan jobban izgultak az ünnepeltnél.

Algemeiner – Bassa László

 

[popup][/popup]