Aki lóháton érkezett a gettóba

Írta: Lázár György - Rovat: Holokauszt, Történelem

Joshua (Jenő) Kaufman, 1928-2023 – egy kaliforniai magyar zsidó legenda halálára

Joshua Kaufman nem volt filmsztár, nem írt könyveket, nem volt doktorátusa és nem volt amerikai milliárdos. Mégis, tízezrek ismerték és tisztelték szűkebb pátriájában, a hatalmas kaliforniai megapoliszban, Los Angelesben. Rendkívüli élettörténetét, életkedvét és mindent átható optimizmusát milliók ismerték az Egyesült Államokban.

Joshua Amerikában vízvezetékszerelőként kereste a kenyerét, és kevesen tudták róla hogy eredeti neve Jenő volt. A vallási temetést egy megemlékezés előzte meg, amelyet a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban tartották, és olyan sokan jöttek el hogy a tömeg nem fért be a terembe. Lányai, unokái, barátai és a Múzeum vezetői emlékeztek rá.

Kaufman Jenő Debrecenben született 1928-ban, a patinás Csapó utcán. Az utca a nevét a ma már elfeledett mesterségről a “gubacsapókról” kapta. Egykoron itt lehetett a világhírű debreceni gubát vásárolni.

Amikor Jenő megszületett a Csapó utcán a piac volt, a környéken kofák, gabona és fakereskedők laktak. Családja is fakereskedéssel foglalkozott. A hatalmas debreceni udvarok végében akkoriban istállók álltak, szinte mindenkinek volt lova.

A vallásos családba született Jenő chéderbe járt, de szeretett focizni és lovagolni is. 1944 nyarán, amikor a gettóba terelték a zsidókat, a tizenéves Jenő hetykén, lóháton érkezett a gettó kapujához. A csendőrök nem engedték be a lovat, majd amikor a palánkkaput bedeszkázták és leláncolták, Jenő lova a kerítés előtt kószált. Várt a gazdájára.

Kaufman Jenő fiatal korában

Először Auschwitzba kerül, utána a halálmenet, amelyet túlélt, és végül rabszolgamunka Dachauban.

Az amerikai katonák 1945. április 29-én érkeztek a haláltáborba, ahol vagonszámra találtak meztelen, csontra soványodott holttesteket. Jenő egy „halálvonaton” bújt el, egy ideig nem is tudta hogy a náci őrök már elmenekültek, magukra hagyták a még életben levő foglyokat.

Egy lyukon kikukucskálva látta meg először az amerikai katonákat, köztük Daniel Gillespie-t, aki csak néhány évvel volt idősebb nála. Gillespie később elmondta, hogy amit Dachauban látott egész életét megváltoztatta.

A legyengült Jenőt az amerikaiak feltáplálták és hamarosan visszatért Debrecenbe. Családját azonban nem találta, édesanyja és testvérei a gázkamrában végezték. Hamarosan kivándorolt Izraelbe, ahol Joshua lett a neve, és csatlakozott a hadsereghez. Katonaként harcol Izrael több háborújában. Jónéhány évvel ezelőtt fényképeket mutatott nekem, az egyiken a fiatal Ariel Sharonnal karolják át egymást. Parancsnokom volt – büszkélkedett.

Joshua egy amerikai látogatása során, Kaliforniában ismerkedett meg a magyar származású túlélővel, Marikával. Szerelem volt ez az első látásra, összeházasodtak, Los Angelesben telepedtek le és négy lányuk született.

2015-ben egy német dokumentumfilmes kideríti, hogy Joshua és felszabadítója, Daniel Gillespie is Kaliforniában élnek, nem is olyan messze egymástól. Szenzációs találkozójukat filmre veszik, Joshua kezet csókol és letérdel megmentője előtt. “Mindent neki köszönhetek” – mondta. Gillespie nem sokkal a találkozó után elhunyt, de halála előtt még elmondta, hogy a találkozó élete egyik felemelő pillanata volt.

Joshua Kaufman és megmentője Daniel Gillespie

2016-ban a már 88 éves Joshua elhatározza, hogy Németországba utazik, hogy ott tanúskodjon az egykori auschwitzi őr, Reinhold Hanning tárgyalásán. A világnak tudnia kell, hogy mi történt.

2019 februárjában Trump elnök az éves State of the Union beszédében hosszasan beszél Joshuáról és egy másik Dachaut felszabadító amerikai katonáról, Herman Zeitchik-ről. Joshua és Zeitchik a karzaton ülnek amikor Trump megkéri őket hogy álljanak fel. A Dachaut túlélt, magyar származású izraeli veterán, és a zsidó származású amerikai katona vastapsot kap az amerikai politikusoktól. TV nézők millió látták az adást.

Fotóit nézegetve felfedeztem, hogy szinte mindig a debreceni sapkákat viseli. Még az amerikai Kongresszusban is!

Joshua Kaufman és Rachel lánya az auschwitzi őr tárgyalásán

Akarata ellenére vált “sztárrá”. Mindig jókedvű, mindig optimista volt és hamiskás mosolyával mindig kész a csínytevésre. Újságcikkek, filmriportok tucatjai jelentek meg róla, az amerikai History Channel dokumentumfilmet készített történetéről. Hatásos szónok. Ízes debreceni angolsággal, lassan, tagolva beszélt és hallgatói, akik gyakran iskolás gyerekek, minden szavát lesték. Történetét a Soá Alapítvány (Shoah Foundation) is filmre vette: iskolákban és zsinagógákban beszélt a Holokausztról és az antiszemitizmusról.

Minden szava hiteles volt. Tűpontossággal emlékezett a részletekre, az összes szörnyűségre.

Joshua (Jenő) Kaufman néhai édesanyám unokatestvére volt. Nyugodjék békében.

(Az alábbi videón Trump elnök méltatja a Kongresszusban a debreceni születésű Joshua Kaufman-t, eredeti nevén Kaufman Jenőt.)

Holocaust survivor Joshua Kaufman joins Congress at State of the Union

Trump addressed two Holocaust survivors, saying their presence “honors and uplifts” the nation. Read the FULL transcript of President Trump’s State of the Union address: https://abcn.ws/2MPnCFw Read the FULL transcript of Democrat Stacey Abrams’ response to Trump’s State of the Union address: https://abcn.ws/2SgCxyw

Címkék:Dachau, Debrecen, felszabadítás, gettó

[popup][/popup]