A lengyelek rendre beárulták vagy megölték a nácik elől rejtőző zsidókat – állítja egy tanulmány

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Egy varsói kutatócsoport megdöbbentő tanulmányt tett közzé, amely szerint lengyel nemzetiségű állampolgárok több százezer zsidó haláláért felelősek.

Egy lengyel zsidó család purimi vacsorája 1939-ben, néhány hónappal a megszállás előtt (Forrás: Jad Vasem)

Ez az eddigi becsléseknél jóval magasabb szám. A tanulmány szerint a bujkáló zsidók kétharmada a lengyel szomszédok akcióinak következtében vesztette életét.

A varsói Zsidó Holokauszt Kutatási Központ kétkötetes, 1600 oldalas publikációja ötéves kutatás eredményeit foglalja össze, amely az ország 13 régiójából kilencre terjedt ki. Mindez nagyon sokatmondó az év elején elfogadott, a lengyelek bűnrészességéről szóló vitákat erősen korlátozó, sőt kriminalizáló törvénnyel a háttérben. „A zsidók sorsa a megszállt Lengyelország egyes régióiban” című tanulmány több százezer személy felelősségéről beszél. A 3,3 millió lengyel zsidó elpusztítására irányuló náci Reinhard művelet elől több mint egymillió zsidó illegalitásba menekült.

Michael Schudrich, a jelenlegi lengyelországi főrabbi korábbi nyilatkozata szerint a lengyelek legfeljebb 2500 zsidó életéért voltak felelősek a megszállás éveiben vagy közvetlenül azt követően. Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ kelet-európai részlegének igazgatója viszont azt állítja, hogy „sok ezer” zsidó esett lengyel szomszédai áldozatául, köztük annak a 15 kisebb nagyobb városnak a lakói, akiket lengyel szomszédaik szabályosan legyilkoltak. A most közzétett tanulmány szerint viszont ez csupán töredéke annak a félmilliónál is több zsidó áldozatnak, akik lengyelek akciói nyomán haltak meg.

A lengyel bűnrészesség már eddig is hatalmas vitákat váltott ki. Az új törvény nyomán Izrael, az Egyesült Államok és számos zsidó csoport is tiltakozott, ami viszont a kommunista rendszer bukását követő időszakban példátlan antiszemita gyűlöletkampányt váltott ki Lengyelországban. Ezzel párhuzamosan a mai lengyel kormány nagy hangon hirdeti azok dicsőségét, akik részt vettek a zsidók mentésében. A Jad Vasem nyilvántartása szerint ezek száma meghaladja a hatezret, ami legmagasabb a világ országai között.

A bujkáló zsidók helyzete különösen veszélyes volt a kisvárosokban – állítja Barbara Engelking és Jan Grabowski, ketten a köteteket jegyző kilenc kutató közül. A kutatók “halálos csapdáról” beszélnek.

Jan Grabowski

Grabowski a kanadai Ottawai Egyetem történészprofesszora, holokausztkutató, aki a zsidók sorsát kívülről szemlélők („bystanders”) vizsgálatával vált különösen ismertté. A washingtoni Holocaust Memorial Museum munkatársaként is dolgozott. 2014-ben adták ki könyvét „Hajtóvadászat a zsidókra: feljelentés és gyilkosság a németek által megszállt Lengyelországban” (Hunt for the Jews: Betrayal and Murder in German-Occupied Poland) címmel. Ugyanabban az évben a könyv elnyerte a Jad Vasem nemzetközi díját. A most megjelent kiadvány túlélőkkel készített interjúkat tartalmaz, amelyek célja olyan zsidók sorsának tisztázása, akik nem élték túl a háborút. Lengyelország távolabbi vidékeiről a náci megszállásból és az azt követő időkből származó újonnan feltárt levéltári anyagokat is feldolgoztak.

A tanulmány szerint például a Miechów város környékén a rejtőző zsidók több mint egytizedét a lengyel földalatti partizánmozgalom tagjai gyilkolták meg.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:Feljelentés, holokauszt, Lengyelország

[popup][/popup]