A lengyel válogatott első gólját szerezte, majd a varsói gettóban pusztult el

Írta: Szombat - Rovat: Sport, Történelem

A lengyel labdarúgó válogatott lerótta kegyeletét a holokauszt áldozata előtt, aki válogatottjuk első gólját szerezte nemzetközi mérkőzésen.

Jozef Klotz (a képen balra)

Az izraeli és lengyel labdarúgó válogatott találkozóját megelőzően a Lengyel Labdarúgó Szövetség lerótta kegyeletét a zsidó Jozef Klotz, a nemzeti válogatott egykori játékosa, a holokauszt áldozata előtt.

A két csapat hétfőn este Varsóban játszik egymással a 2020-as UEFA kupa selejtezőjében. Kapcsolataik igencsak jelentősen megromlottak, miután Lengyelországban törvényt hoztak, mely szerint bíróság elé állíthatók azok, akik a lengyel nemzet vagy a lengyel állam bűnrészességéről beszélnek a holokausztban.

A hétfői forgatókönyv szerint Zbigniew Boniek, a lengyel futballszövetség elnöke Jozef Klotz nevét és számát viselő mezt ad át Izraelben élő unokaöccsének, Joáv Dekelnek.

1922-ben a Svédország elleni meccsen Klotz szerezte a lengyelek első gólját a lengyel válogatott első nemzetközi mérkőzésen. A mostani lengyel válogatott tagjai kézjegyükkel látták el a mezt, amelyet A mélységből elnevezésű holokauszt emlékbizottság által szervezett ünnepség keretében adnak át. Ezt követően a varsói TSKZ zsidó kulturális központban kiállítás nyílik, amely Klotznak és más zsidó sportolónak állít emléket.

A mérkőzésen több ezer izraeli és lengyel szurkoló ül majd a lelátókon. A feszültség érezhetően nő, nem utolsó sorban a jóvátétellel kapcsolatos problémák nyomán.

Klotz, aki az akkori időben szokatlanul magasnak számított, a lengyel futballválogatott egyik első csillaga volt. A Jutrzenka Krakow és a Maccabi Warszawa csapatokban játszott. A nácik a varsói gettóban gyilkolták meg 1941-ben.

A JTA cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:holokauszt, Jozef Klotz, lengyel futball

[popup][/popup]